Idi na sadržaj

Međunarodna astronomska unija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logotip Međunarodne astronomske unije
Nacionalne članice

Međunarodna astronomska unija (eng: International Astronomical Union, IAU, fra: Union astronomique internationale, UAI) je organizacija koja ujedinjuje nacionalne astronomske organizacije iz svih dijelova svijeta. Članica je Međunarodnog vijeća za nauku. IAU je u svjetskoj naučnoj zajednici priznata kao ustanova odgovorna za imenovanje zvijezda, planeta, asteroida i drugih nebeskih tijela i pojava.

Radne grupe uključuju Radnu grupu za imenovanje planetnih sistema (Working Group for Planetary System Nomenclature, WGPSN), koja je odgovorna za imenovanje asteroida i planeta.

IAU je odgovorna i za sistem Astronomskih telegrama, iako ih ona sama ne vodi. Minor Planet Center (MPC), središte za sva neplanetna i nesatelitska tijela u Sunčevom sistemu, također djeluje pod okriljem IAU.

IAU je osnovana 1919.[1] godine, spajanjem različitih međunarodnih projekata uključujući projekte "Nebeska karta" (Carte du Ciel), "Sunčeva unija" (Solar Union) i Međunarodni ured za vrijeme (Bureau International de l'Heure). Prvi predsjednik je bio Benjamin Baillaud.

IAU danas povezuje 9.040 pojedinačnih članova - profesionalnih astronoma, uglavnom doktora nauka, te 63 nacionalne organizacije koje sarađuju s IAU.

87% članova su muškarci, 13% žene. Aktualni predsjednik je Ewine van Dishoeck.

XXVI Generalna skupština IAU je održana u Pragu (Češka) u augustu 2006. godine.

IAU u popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "About the IAU". iau.org. Pristupljeno 28. 6. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]