Međunarodna komisija za stratigrafiju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međunarodna komisija za stratigrafiju
(International Commission on Stratigraphy)
STRATIGRAFIJA-KOMISIJA.png
Logo ICS
SkraćenicaICS
PrethodnikMeđunarodna unija geoloških nauka (IUGS)
Datum osnivanja1974.
VrstaMeđunarodna nevladina organizacija
StatusAktivna
JezikEngleski, Francuski
PredsjedavajućiDavid A. T. Harper, predsjednik (Chairman)
Brian T. Huber, potpredsjednik (Vice Chairman)
Veb-sajtICS Official website

Međunarodna komisija za stratigrafiju (ICS), ponekad neslužbeno, Međunarodna stratigrafska komisija, je međunarodna nevladina organizacija, nasljednica ili glavni potkomitet, kćerinska naučna organizacija koja se bavi stratigrafskim, geološkim i geohronološkim pitanjima na globalnoj razini.

To je podređeno tijelo Međunarodne unije geoloških nauka – koje je najveće tijelo u organizaciji – i koje je u osnovi stalni radni pododbor, koji se sastaje daleko redovnije nego što su četverogodišnji sastanci IUGS, kada se okupljaju kao kongres ili cijelo članstvo.

Ciljevi[uredi | uredi izvor]

Jedan od glavnih ciljeva Komisije, projekt započet 1974. godine, je uspostavljanje multidisciplinarnog standarda i globalne geološle vremanske skale koji će olakšati paleontološka i geobiološka poređenja regija sa regijama, prema referentnim pokazateljima sa strogim i rigoroznim kriterijima stratusa nazvanih sekcija globalnih graničnih stratotipova i tački (GSSP) u fosilnom zapisu (tj. odsječak stijenskog zapisa kao dijela uzorka jezgre ili dostupnih slojeva. Oni se, kada su uzorak-jezgre, obično "odvajaju" u dugim komadima, koji se nazivaju i "odjeljci", dužine oko jedan metar.)

Jedinice geohronologije i stratigrafije
Segmenti stijena (slojevi)
u hronostratigrafiji
Vremenski raspon
u geohronologiji
Eonotem Eon
Eratem Era
Sistem Period
Serija Epoha
Faza Doba
Horizont Hron

Metodi[uredi | uredi izvor]

Pored toga, ICS definira alternativnu vrstu referentnih vrijednosti i kriterija zvanih globalni standard stratigrafske starosti (GSSA), gdje su karakteristike i kriteriji datiranja postavljeni isključivo pomoću metoda fizičkih nauka (kao što su sekvence magnetskog poravnanja, radiološki kriteriji, itd.). Ciljevi se ostvaruju i podsticanjem međunarodne i otvorene rasprave među naučnicima o Zemlji u poljima paleontologije, geologija, geobiologije i hronostratigrafije, između ostalih.

Međunarodna komisija za stratigrafiju stvorila je brojne organizacijske pododbore koji su organizirani i mobilizirani na lokalnoj ili regionalnoj osnovi, odnosno pravi radni odbori IUGS-a, a oni rade na terenu, uspoređujući na konferencijama ili suradnjom – koordinaciju istraživačkog komiteta na sastancima lokalnog ili širokog opsega.

Publikacije[uredi | uredi izvor]

ICS objavljuje razne periodične izvještaje i nalaze, kao i revidirane reference, sažeto u Međunarodnoj stratigrafskoj karti, kombinirabim radnih prijedloga i dosadašnjim smjernicama, objavljenih nakon prethodne rasprave ICS-a, a prije predstojećeg (sljedećeg) sastanka IUGS-a. Sve dok IUGS ne prihvati preporuke, one su neslužbene. Roditeljski IUGS može da odobri ili odbije pojedinačna izvještaje o raspravi ICS-a, koji su predstavljeni kao preporuke, rasponi datiranja i kriteriji izbora katova i s tim povezana pitanja, uključujući nomenklaturu. U svakodnevnim stvarima de facto, namjenski rezultati izviještavaju se sa bilo kojih sastanaka ICS-a. Ako su široko prihvaćeni, odmah ulaze u svakodnevnu upotrebu, osim u rijetkim slučajevima gdje rezultiraju snažnom većinom neslaganja, koja pitanja rješavaju prije sjednica punog sastava IUGS-a.

Jedna takva kontroverza nastala je 2009. godine, kada je ICS razmotrio i odlučio da je pliocen serija sadašnjeg, ali neslužbeno imenovanog kvartara i da period treba prebaciti u neogenski sistem i neogenski period.[1] Uprkos snažnoj raspravi,[2]kvartar je službenu ratifikaciran, kao geološka jedinica IUGS-a, u junu 2009. godine. Time je postavljena donja granica stadija gelazijskog doba u Monte San Nicola, Sicilija, Italija (do tada najviši dio pliocenske serije/epohe, a samim tim i sistema neogen, prije 2,58 miliona godina od sadašnjosti.[3]

[uredi | uredi izvor]

Logo Međunarodne komisije za stratigrafiju dizajniran je po kineskom karakteru "planina".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Riccardi, A.C. (30. 6. 2009). "Ratification of the definition of the base of Quaternary System/Period (and top of the Neogene System/Period), and redefinition of the base of the Pleistocene Series/Epoch (and top of the Pliocene Series/Epoch)" (PDF). International Union of Geological Sciences. Pristupljeno 30. 12. 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Kerr, Richard A. (25. 1. 2008). "A Time War Over the Period We Live In". Science. 319 (5862): 402–403. doi:10.1126/science.319.5862.402. PMID 18218875.
  3. ^ Gibbard, Philip L.; & al. (2009). "Formal ratification of the Quaternary System/Period and the Pleistocene Series/Epoch with a base at 2.58 Ma". Journal of Quaternary Science. 25 (2): 96–102. doi:10.1002/jqs.1338.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]