Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj u Londonu zasvijetlio je ljubičastom bojom povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 2020.
Zastava invalidnosti kreirana za ovaj dan

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. decembar) je međunarodno obilježavanje koje Ujedinjene nacije promovišu od 1992. godine. Uočeno je da ima različit stepen uspjeha širom planete. Obilježavanje Dana ima za cilj promovirati razumijevanje pitanja invaliditeta i mobilizirati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Takođe nastoji povećati svijest o dobicima koji se mogu izvući iz integracije osoba sa invaliditetom u svaki aspekt političkog, društvenog, ekonomskog i kulturnog života. Prvobitno se zvao "Međunarodni dan osoba sa invaliditetom" do 2007.[1] Svake godine se dan fokusira na drugo pitanje.

Međunarodna godina osoba sa invaliditetom 1981.[uredi | uredi izvor]

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1976. godine proglasila 1981. za Međunarodnu godinu osoba sa invaliditetom.[2] Pozvao je na izradu plana akcije na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, sa naglaskom na izjednačavanju mogućnosti, rehabilitaciji i prevenciji invaliditeta.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "International Day of Persons with Disabilities". Pristupljeno 4. 12. 2008.
  2. ^ "The International Year of Disabled Persons 1981". UN. Pristupljeno 7. 11. 2011.