Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD - International Fund for Agricultural Development) je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda posvećena iskorjenjivanju siromaštva u ruralnim krajevima država u razvoju. Osnovana je kao međunarodna finansijska institucija 1977. godine kao jedan od glavnih rezultata ishoda Svjetske konferencije za hranu održane 1974. godine. 75 % siromašnih u svijetu žive u ruralnim područjima u zemljama u razvoju, ali samo 4% od zvanične razvojne pomoći odlazi na oblast poljoprivrede.

Strateška politika IFAD je detaljno određena strateškim okvirom IFAD-a za period 2011-2015: Pomaganje siromašnih u ruralnim krajevima u cilju prevazilaženja siromaštva. Sjedište organizacije je u italijanskom glavnom gradu Rimu i članica je Grupe za razvoj Ujedinjenih naroda.[1]

Trenutni predsjednik IFAD-a je Nigerijac Kanayo F. Nwanze, koji je 2013. godine izabran za drugi mandat u trajanju od četiri godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 11. 5. 2011. Pristupljeno 25. 12. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]