Medelpad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Medelpad
Grb Medelpada Položaj Medelpada u Švedskoj
Regija Norrland
Kanton Västernorrlands län, Jämtlands län
Površina 7.058 km2
Stanovništvo 122.058
Gustoća stanovništva 17,3/km2


Medelpad je historijska pokrajina u Norrlandu u središnjoj Švedskoj. Graniči sa pokrajinama Hälsingland na jugu, Härjedalen na zapadu, Jämtland na sjeverozapadu i Ångermanland na sjeveru, a na istoku je okružuje Botnički zaljev.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Medelpad se prostire na površini od 7.058 km2 na 200-300 m nadmorske visine, i broji 122.058 stanovnika. Grad Sundsvall, osnovan 1624, sa svojih 55.000 stanovnika je najnaseljenije mjesto pokrajine. 500 km2 pokrajine se nalazi pod vodom. Holmsjön i Leringen su najveća jezera, a Myckelmyrberget, sa svojih 577 m, je najviša planina. Veliki dio pokrajine se prostire između rijeka Ljungan i Indalsälven, koje su i najduže rijeke Medelpada.

Planine[uredi | uredi izvor]

Jezera[uredi | uredi izvor]

Rijeke[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]