MediaWiki:Uploadtext/bsinternet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Postavljanje datoteke sa web stranice

Ovo je stranica za postavljanje datoteka koje ste pronašli na web stranicama. Kako biste postavili datoteku iz nekog drugog izvora, vratite se na čarobnjaka za postavljanje datoteka.

Molimo Vas da prvo pročitate ovu važnu poruku
Stop x nuvola.svg

Velika većina slika na internetu nije primjerena za korištenje na Wikipediji. Većina sadržaja na internetu podliježe zaštiti autorskog prava, a osoba koja je napravila sliku ima ekskluzivna prava na korištenje. Wikipedia poštuje tuđa autorska prava – nemojte postavljati slike koje krše tuđa autorska prava.

U nekim okolnostima, moguće je sliku koja nije objavljena pod slobodnom licencom koristiti pod uslovima poštene upotrebe. Slika se može koristiti pod poštenom upotrebom ako je nije moguće zamijeniti slikom u javnom vlasništvu koja prikazuje istu stvar.

Kakve slike možemo koristiti?

Wikipedija može koristiti slike koje su licencirane nekom od slobodnih licenci (kao što je na primjer GFDL) ili one koje su u javnom vlasništvu. Pogledajte Wikipedia:Slike, Wikipedia:Slike/Opći uvjeti, Wikipedia:Rješavanje statusa slika/Osnovna pitanja i odgovori i Wikipedia:Šabloni za slike za objašnjenja o Wikipedijinoj politici licenciranja.

Ukratko, kako bi se slika smatrala «slobodnom» za korištenje na Wikipediji, vlasnik autorskog prava mora sliku IZRIČITO objaviti pod prihvatljivom licencom – samo stavljanje slike na web stranicu ili pozivanje korisnika da preuzmu sliku na svoje računalo NE znači da je ta slika prihvatljiva za korištenje na Wikipediji.

Ako je slika pod autorskim pravom možemo li tražiti dopuštenje?

Wikipedia ne prihvaća slike koje su licencirane za «ne komercijalnu» upotrebu, čije je korištenje dopušteno samo na Wikipediji, za koje je potrebno dopuštenje kako bi se ponovno upotrijebile, ili one koje ne dopuštaju stvaranje izvedenih radova (derivative works). Misija Wikipedije je objavljivanje slobodnog sadržaja, a slike opterećene restriktivnim licencama u suprotnosti su s tom misijom.

Možda je moguće koristiti sliku, ali nužno je da vlasnik autorskog prava proglasi sliku javnim vlasništvom ili dopusti njezino objavljivanje pod slobodnom licencom kao što su na primjer GFDL ili primjerena Creative Commons licenca. Objavljivanje pod «slobodnom licencom» znači da svima dopuštate korištenje slike iz bilo kojeg razloga, uključujući i korištenje u komercijalne svrhe.

Pogledajte Wikipedia:Dozvole za korištenje sadržaja za primjer upita za dozvolu.

Šta je s poštenom upotrebom?

Neke slike koje nisu objavljene pod slobodnim licencama mogu se koristiti pod poštenom upotrebom, uz objašnjenje. Poštena je upotreba prihvatljiva samo kod slika za koje ne postoji zamjenska slika objavljena pod slobodnom licencom i nije vjerojatno da će ikad postojati. Općenito, slike koje nisu u javnom vlasništvu, uz određene iznimke, trebale bi biti korištene samo kad je određena slika značajna za članak, a ne zbog onoga šta predstavljaju.

Drugim riječima, snimka ekrana filma je prihvatiljiva za korištenje kada se govori o samom filmu – nije prihvatljiva za korištenje kada se govori npr. o glumici koja se ujedno i pojavljuje u tom filmu. (Moguće je doći do slike glumice koja je slobodna za korištenje, dok isto to nije moguće kod snimke ekrana filma.)

Ako još niste sigurni, postavite pitanje na Wikipedia:Slike/Pitanja prije postavljanja slike na Wikipediju!

Pravilno postavljanje slike
Searchtool.svg

Napišite jasni opis slike koju postavljate u «sažetku», i to koristeći šablon infoslika. Opis mora sadržavati:

  • tačan izvor slike, kao što je na primjer URL web stranice na kojoj se slika nalazi;
  • puno ime autora ili vlasnika autorskog prava;
  • ime(na) članak(a) u kojima će slika biti korištena;
  • objašnjenje zašto je korištenje slike u određenom članku ili člancima opravdano bez dopuštenja vlasnika autorskog prava.
Kopirajte ovo u sažetak i ispunite
šablon
:
{{Infoslika
|Opis= 
|Izvor= 
|Datum=
|Autor=  
|Objašnjenje= 
}}
Pažnja: Vaša datoteka bit će obrisana ako ne popunite šablon "Infoslika" i odaberete odgovarajuću dozvolu!