Medresa "Džemaluddin-ef. Čaušević"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Medresa Džemaluddin ef. Čaušević u Cazinu je sagrađena 1867. godine prvobitno od drvene građe. Zapaljena je od Austougarskog okupatora, zbog oružanog otpora koji je pružen na ovom prostoru. Ponovo je sagrađena od kamena 1890. godine. Medresa je dobila ime po alimu s ovog područja Džemaludinu Čauševiću koji je bio Reisu-l-ulema.

Funkcionisala je do 1918. godine, kada je zbog nedostatka materijalno-finansijskih sredstava morala obustaviti svoj rad. 1945. godine imovina Medresa je oduzeta od Islamske zajednice. Ponovno je otvorena za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 8. septembra 1993.

Trenutno je jedina Medresa na području Bihaćkog muftijstva i pokriva potrebe za ovom vrstom školovanja za oko 300.000 stanovnika Unsko-sanskog kantona. Školovanje traje četiri godine. Nastava se izvodi po Nastavnom planu i programu u koji je uključeno 28 predmeta. Škola je priznata od strane Ministarstva obrazovanja i Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Svršenici Medrese uspješnim okončanjem školovanja stječu zvanja: imam, hatib i muallim, odnosno zvanje vjeroučitelja u državnim školama. Svršenici medrese imaju mogućnost upisa na fakultete u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

Izvor[uredi | uredi izvor]