Medularni karcinom dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Medularni karcinom dojke (Carcinoma medullare mammae) je invazivni karcinom dojke porijeklom od duktalnog epitela. Čini 2% karcinoma dojke.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je pojedinačan tumor smješten najčešće u centralnom dijelu dojke. Veličine je od 1 do 10 cm.

Na presjeku se vidi da je nejasno ograničen, crvenkastožućkaste boje, mehke konzistencije, homogene građe. Prominira iznad rezne plohe.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vide razbacane plaže vlikih poligonalnih eozinofilnih malignih ćelija čija su jedra su nepravilna hiperhromatična. Vidi se umjeren broj patoloških mitoza. Stroma je oskudna, a u okolini je izražena limfocitna infiltracija.

Maligne ćelije brzo prodiru u limfne sudove stvarajući tumorske tromboze. Širi se perivaskularno i perineuralno. Uvijek infiltrira mišićno i masno tkivo u okolini.

Metastazira:

Medularni karcinom dojke ima povoljniju prognozu od skiroznog karcinoma dojke dojke.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).