Meganium

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Meganium
Opći podaci
Japansko imeメガニウム, Meganiumu
Redni broj154
Generacijadruga
VrstaTravnati
Stepen2.
Razvio se izBayleefa
Razvija se u-
Razvojsticanjem iskustva
Visina1.8 m
Težina100.5 kg
SposobnostBujanje (Overgrow)

Meganiumovo je ime kombinacija dviju riječi: mega-, što sugerira na njegovu veliku snagu i veličinu, i geranium, što pokazuje da je Pokémon Travnatog tipa, te da je jedan od onih Pokémona koji imaju biljku na svome tijelu (npr. Venusaur, Ivysaur, Roselia).

Njegovo je francusko ime Meganium. Njegovo je njemačko ime Meganie. Njegovo japansko ime, Meganium, jedno je od malobrojnih primjera Pokémon imena koji se potpuno temelje na engleskim korijenima (premda je sam korijen mega iz grčkoga jezika), te se koriste kako u japanskom, tako i u engleskom jeziku.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Meganium je veliko, impozantno zeleno biće koje nalikuje na brachiosaura, sauropoda s veoma dugačkim vratom. Ima dvije antene na glavi koje nalikuju onima u leptira, i velik cvijet koji raste oko njegova vrata. Unatoč njegovu ženskom izgledu, to je pretežito muška vrsta, ženke su brojno nadmašene sedam naprama jedan, pa su Meganiumi ženskog spola razumljivo dragocjena pogodnost.

Feromoni u njegovu cvijetu njegova su odbrana protiv onih koji bi ga napali zbog njegove veličine; oni otpuštaju miris koji ulijeva osjećaj mira i smirenosti te guši želju onih koji žele napasti Meganiuma radi hrane. Ovaj je miris dovoljno snažan da smiri Primeapea, koji ima neusporediv temperament.

Meganium ima čarobna svojstva i u svome dahu, koji nekako uspijeva povratiti život u mrtve biljke i trave.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Meganium ima jednu posebnu sposobnost: Bujanje (Overgrow); koju posjeduju svi početnički Pokémoni Travnatog tipa i njihovi evoluirani oblici, a ona povećava snagu Travnatih napada 1,5 put kada je HP Pokémona 1/3 niži od normale.

Meganium (kroz svoju evoluciju iz Chikorite i Bayleefa u Meganiuma) nauči deset tehnika: četiri Normalnog tipa, tri Travnatog tipa, dva Psihičkog tipa, i jedan Otrovnog tipa.

Meganium je jedan od najsnažnijih Pokémona Travnatog tipa. S jedinom iznimkom koja je ispod prosjeka (Speed), sve su ostale Meganiumove statistike iznad prosjeka, čineći ga svestranim Pokémonom, pod cijenom da se ne ističe ni u jednoj statistici. Nadalje, Meganium može naučiti veliku paletu tehnika uključujući fizičke napade (Body Slam, Take Down, itd.), specijalne napade (Solar Beam, Razor Leaf, itd.), terenski efekt (Sunny Day), odbrambene tehnike (Reflect, Light Screen, Leech Seed, Synthesis, Ingrain, Grasswhistle, Toxic, Attract, itd.) i tehnike oporavka (Synthesis, Leech Seed, Ingrain, itd.)

Meganium se većinom koristi kao odbrambeni Tenk. Opći set tehnika za Meganiuma kao odbrambenog Tenka uključuje Zrcalni ogrtač (Mirror Coat) i Oštricu lista (Razor Leaf).

Meganium se ne može naći u divljini. Jedini način kako bi se imalo Meganiuma jest razmjena ili započinjanje igre Pokémon Gold, Silver ili Crystal, potom odabir Chikoritu koju se razvije u Bayleefa na 16. nivou, a zatim u Meganiuma na 32. nivou.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U animiranoj seriji, Meganiuma posjeduju dva lika: Casey i Jackson. Nakon što su se pojavili u epizodama Johto Lige, oba se trenera pojavljuju u Pokémon Kronikama.

Na početku Johto sage, Casey započinje svoje putovanje s Chikoritom. Ona kasnije evoluira u Bayleefa, a zatim u Meganiuma.

Kada je Ash učestvovao u natjecanju Johto lige na konferenciji za trenere, Meganium je bio jedan od Pokémona koje je Jackson koristi u borbi protiv Asha. Nakon što Jacksonov Shiny Magneton onesvijesti Ashova Pikachua i Cyndaquila, Ash je odabrao Bulbasaura, na kojeg je Magneton bio neučinkovit i kojega je Bulbasaur ubrzo onesvijestio. Jackson je upotrijebio Meganiuma i trener koji bi dobio bitku između Bulbasaura i Meganiuma bio bi pobjednik. Iako je borba prethodila Ashovoj pobjedi (dobio je 4 boda koja su bila nužna za dalje takmičenje), ishod te borbe bio je neodlučen: oba su Pokémona nanijela tešku štetu jedan drugome i onesvijestila su se u isto vrijeme.