Idi na sadržaj

Mehdi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mehdi [Mehdi el-Muntazar (upućeni, dugo očekivani), Sahib uz-Zaman (vladar vremena) je prema predajama veliki islamski vladar koji će ujediniti cijeli svijet i osloboditi ga nepravde i zla. Šiiti ga smatraju dvanaestim imamom. Pojavit će se prije Sudnjeg dana. Takođe, navodi se i dolazak Isusa Krista (Isaa) koji će pomoći Mehdiju i ubiti Dedždžala (Antikrista), osobu koja će voditi sile zla.

Hadisi o Mehdiju

[uredi | uredi izvor]
  • "Neće nastupiti Sudnji dan sve dok se zemlja ne ispuni tiranijom i nasiljem a zatim će se pojaviti čovjek iz moje loze – ili iz moje familije – i zemlju ispuniti pravdom kao što je prije toga bila ispunjena tiranijom i nasiljem"
  • "Mehdi je od mene, široka čela, kukasta nosa. Ispuniće zemlu pravdom kao što je bila ispunjena tiranijom i nepravdom. Vladaće sedam godina"
  • "U mom ummetu će se pojaviti Mehdi, živjeće pet, sedam ili devet godina’ – ‘sumnja je od Zejda’ – (tj. ovaj ravija po imenu Zejd nije bio siguran da li je Poslanik, s.a.v.s., spomenuo pet, sedam ili devet). ‘Doći će mu čovjek i reći: „O Mehdi, daj mi, daj mi“, pa će mu on (Mehdi) sasuti u njegovo naručje onoliko koliko može ponijeti’"
  • "Mehdi je od nas Ehlul-Bejta, Allah će ga popraviti u jednoj noći"
  • "U doba Mehdija, musliman na Istoku će moći vidjeti svog muslimanskog brata na Zapadu, a onaj sa Zapada će ga moći vidjeti na Istoku" - (misli se na današnje medije: TV i internet)
  • "Kada od dunjaluka ne bi ostao osim jedan dan, Allah bi odužio taj dan kako bi u njemu poslao čovjeka od mene – ili od moje familije – njegovo ime će se poklapati sa mojim a ime njegova oca sa imenom moga oca. Ispuniće zemlju pravdom nakon što je bila ispunjena nasiljem i tiranijom" (Ne mora značiti da mu je ime Muhammed, a "oduženje" dana ukazuje na važnost dolaska ove osobe.)