Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak
Mehmed-beg Kapetanovic Ljubušak.jpg
Rođenje 19. decembar 1839.
Vitina (Ljubuški)
Smrt 29. juli 1902.
Sarajevo
Nacionalnost Bošnjak

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak rođen je 1839. u Vitini kod Ljubuškog. Završio je medresu u Ljubuškom i učio je orijentalne jezike. 1878. dolazi u Sarajevo, gdje 1893. postaje gradonačelnik i na toj dužnosti ostaje do 1899, kad se zbog bolesti povlači. Umro je 1902.

Krajem 19. vijeka po Bosni i Hercegovini i susjednim krajevima bavio se sakupljanjem narodnog blaga. Objavio je nekoliko knjiga, a poznata mu je knjiga "Narodno blago" (1888). U drugoj knjizi, "Istočno blago" (1896), sabrao je i preveo nove turske, arapske i perzijske poslovice i mudre rečenice. Tarih na njegovom nišanu s jedne je strane na perzijskom, a s druge na bosanskom jeziku, ali na arapskom pismu. Zapis je ispisan krupnim talik pismom na perzijskom jeziku, čiji sadržaj u prijevodu glasi:

O, uzvišeni (Bože), kad bi moj grijeh bio koliko planina Kaf,
ništa ne mari, jer je to naspram tvoje milosti neznatna stvar.

Ova vrsta dokumenta potvrđuje da se Kapetanović, čiji je pseudonim Muhibi, bavio i književnim radom i da je bio "pametan čovjek", "pjesnik, historičar i čovjek dobrih osobina".