Mehmed Imširović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mehmed Imširović je gračanički novinar i karikaturist. Rođen je u Gračanici, 13. marta 1950. godine. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Gračanici, a Fakultet političkih nauka - odsjek sociologija u Sarajevu. Po zvanju je magistar komunikoloških nauka. Novinarstvom se bavi što profesionalno što amaterski od 15. godine života.

Početak kreativnog rada[uredi | uredi izvor]

Još kao osnovac u 5. razredu OŠ "Hasan Kikić" počeo je crtati stripove i za svoje školske drugove u jednom primjerku "izdavati" list pod imenom "Kauboj" . Bio je dugogodišnji saradnik "Malih novina" koje su objavljivale njegove karikature na naslovnim stranama. Osnovao je i Klub crtača stripa koji je obuhvatao članstvo iz čitave bivše Jugoslavije. Kao gimnazijalac, postao je saradnik Omladinskog lista "Plavi vijesnik", potom dnevnog lista "Oslobođenje" gdje je osim tekstova objavljivao i karikature na aktuelne teme. Njegove karikature objavljivali su i poznati listovi "Pavliha" (Slovenija); "Jež" (Srbija); "Osmeh" (Vojvodina), "Osten" (Makedonija), "Slobodna Dalmacija" (Hrvatska) i dr. Duž niz godina je učesnik brojnih međunarodnih festivala karikature odakle redovno donosi vrijedne nagrade.

Rad u novinarstvu[uredi | uredi izvor]

Novinarstvom profesionalno se počeo baviti radeći u zeničkoj "Našoj riječi", dobojskom "Glasu komuna", u Radio Gračanici (od 1978. godine) gdje je u tri mandata obnašao dužnost glavnog i odgovornog urednika i direktora. Istovremeno, bio je i glavni urednik "Delegatskog biltena" kojeg je izdavao Centar za kulturu i informisanje i obrazovanje ( bivši Narodni univerzitet) od 1979. do 1983. godine.

Urednik Radio Gračanice[uredi | uredi izvor]

Radeći kao urednik u Radio Gračanici, profilisao je program uživo jer do 1978. godine, Radio Gračanica je radila samo nekoliko dana u sedmici od 12 - 18 sati emitujući snimljeni program. Uveo je program niz inovacija: sve emisije su išle uživo, emisiju za mlade , angažovao veliki broj spoljnih saradnika i pomogao novim kadrovima u radiju da posao rade što profesionalnije.

Ratni put, priznanja i Gračaničke novine[uredi | uredi izvor]

Tokom rata u BiH, nakon kraćeg obavljanja dužnosti člana uže komande 111. brigade , obavljao je dužnost glavnog odgovornog urednika Televizije Gračanica. Dobitnik je Općinskog priznanja - srebrena značka. Danas je na dužnosti gl. i odg. urednika "Gračaničkih novina".