Mehmed Teufik Azabagić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mehmed Teufik ef. Azabagić
2. reis-ul-ulema
Vrijeme na vlasti
1893–1909.
PrethodnikMustafa Hilmi ef. Hadžiomerović
NasljednikAhmed Munib Korkut
(vršilac dužnosti)
Rođenje1838.
Tuzla, Osmansko carstvo
Smrt1918.
Tuzla, Austro-Ugarska
NacionalnostBošnjak

Mehmed Teufik ef. Azabagić (Tuzla, 1838 – Tuzla, 1918) drugi je po redu reis-ul-ulema u periodu Austro-Ugarske uprave Bosnom i Hercegovinom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mehmed Teufik Azabagić sin Osman-bega rođen je u Tuzli 1838. godine. Potiče iz bogate tuzlanske porodice, Azabagića. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Tuzli, a zatim je otišao na studije islamskih nauka u Istanbul. Diplomirao je 1868. godine, a potom se vratio u Tuzlu. Prošao je sve pozicije u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Bio je imam, hatib, vaiz, a potom upravitelj ruždije u Sarajevu, kada je premješten na isti položaj u Tuzlu, gdje je istovremeno vršio i funkciju kadije. Nakon što je Austro-Ugarska okupirala Bosnu i Hercegovinu 1878. godine postavljen je za tuzlanskog muftiju.

Reis-ul-ulema[uredi | uredi izvor]

Na položaju reis-ul-uleme Azabagić je bio od 1893. do 1909. godine. Imenovan je 25. oktobra 1893. godine a svečana predaja menšure i ustoličenje bili su 20. novembra iste godine, u rezidenciji Konak, nakon dove u Carevoj džamija u Sarajevu.

Dobivanjem vjerske i vjersko-prosvjet autonomije muslimani u Bosni i Hercegovini pripremali su se da donesu novi statut Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i po njemu da izaberu reis-ul-ulemu. Azabagić je penzionisan 1909. Ostatak života proživio je u Tuzli. Umro je u 22. maja 1918. godine. Ukopan je u haremu Jalske džamije u Tuzli.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Risala o hidžri (1884.)

Povezani članci[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]