Dlakavočaška urodica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Melampyrum trichocalycinum)
Dlakavočaška urodica
Melampyrum trichocalycinum
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
CarstvoPlantae
PorodicaScrophulariaceae
RodMelampyrum
VrstaMelampyrum trichocalycinum

Dlakavočaška urodica (lat. Melampyrum trichocalycinum, Vandas) – sinonim: M. heracleoticum Boiss. & Orph. in Boiss. var. trichocalycinum (Vandas) K. Maly − je bosanskohercegovačka endemska biljka iz porodice Scrophulariaceae (zijevalice).[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Ova urodica ima uspravne stabljike visine 20–50 cm, koje su veoma razgranate, a ogranci stršeći, slabo maljavi (sa kratkim maljama).

Listovi su joj linearni do linearno-lancetasti i uski. Imaju kratke peteljke i usko su zašiljeni, dugi 4–7 cm, a široki 2–5 mm, najdonji rijetko 5–8 mm. Cjeloviti su, a na rubu prema natrag uvrnuti. Brakteje su linearne i slične listovima, zelene, a cjelovite. Duge su 2–4 cm, a široke 2– 11 mm.

Cvjeta u junu i julu. Cvjetovi su dvospolni, ne­pravilni (zigomorfni). Čašica je cjevasta i blago (ra­suto) maljava. Po nervima je obrasla bijelim dla­čicama, koje su duge 13–18 mm. Zupci časke su usko li­nearni i izduženo šilasti, dužine 11–14 mm. Zlatno-žuta krunica sulatična (sraslih latica), duga 13-16 (-17) mm. Cijev je ravna, u osnovi suzena, u visini grotla tek malo proširena (široka oko 5 mm). Rub joj je dvousnat, pri čemi je gornja usna ravna, zaokružena, duga oko 2 mm. Donja je duža i dosegne 3–4 mm. Trokrpasta je i intenzivno na­ randžasta. Plod je tobolac, koji u svakom pretincu ima po 1-2 sjemenke.

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Naseljava termofilne svijetle šume i šikare, rubove suma, šumske proplanke i progaline, u vegetaciji hrasta medunca.

Areal ovog bosanskohercegovačkog stenoendema je na Centralnim Dinaridima, tj. na planinama: Prenj i Glogovo kod Jablanice (1889, K. Vandas) (K. Vandas, 1890).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šilić Č. (1990): Endemične biljke, 3. izdanje. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-02557-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]