Melianthaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Cvjetovi Melianthus comosus
Sistematika
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedGeraniales

Melianthaceae je porodica cvjetnica u redu Geraniales, razred Magnoliopsida, divizija Magnoliophyta.[1] Imenovana je po tipskom rodu Melianthus.

APG II sistem uključuje ovu porodicu u kladus Roside. Svi članovi ove porodice su stablašice ili grmoliki. Mogu naći u Africi, u tropskim regijama i na jugu kontinenta. Članovi porodice Francoaceae ponekad su uključeni u ovu porodicu, a sastoje se od dva monotipska roda, pronađena u Čileu.

Klasifikacija[uredi | uredi izvor]

U sistemu APG II, u porodicu Melianthaceae dodaje se i porodica Greyiaceae; porodica Francoaceae opciono je uključena u porodicu Melianthaceae.

Melianthaceae sensu stricto

Greyiaceae (uključeno u porodicu Melianthaceae)

Francoaceae (ponekad uključena, ponekad kao zasebna porodica)

U web-siteu[2] za filogeniju angiospermio,porodica se sastoji od slijedećih rodova i od tada se manje-više kontinuirano ažurira.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV". Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. ISSN 0024-4074.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  2. ^ [1]
  3. ^ Stevens, P. F. (2001 onwards). Angiosperm Phylogeny Website. Version 12, July 2012 [and more or less continuously updated since]. http://www.mobot.org/MOBOT/research/APweb/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]