Meliha Teparić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Meliha Teparić
Rođenje1978
Sarajevo
ObrazovanjeSrednja škola primijenjenih umjetnosti, Sarajevo 1996
Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo 2002
Vrsta umjetnostikaligrafija

Meliha Teparić je bosanskohercegovačka umjetnica. Rođena je u Sarajevu, 1978. godine. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek tekstilni dizajn, 1996. godine. Godine 2002. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesora Nusreta Pašića. Paralelno sa studijem, naobrazbu o slikarstvu sticala je tri godine kod čuvenog slikara Vladimira Vojnovića. Godine 2003. upisala je postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (Odsjek slikarstvo, pododsjek kaligrafija). Godine 2007. magistrirala je na slikarstvu sa temom Islamska kaligrafija od tradicionalnog do savremenog (mentori: prof. Seid Hasanefendić, prof.dr. Ćazim Hadžimejlić i prof.dr. Ibrahim Krzović). Godine 2009. upisala je doktorski studij na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu, Odsjek povijest umjetnosti, sa tezom Umjetnost osmanskodobne kaligrafije na tlu Bosne i Hercegovine.

U toku postdiplomskog studija (2002 – 2004.) Meliha Teparić je bila angažirana na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao saradnik na nastavi, na predmetima “Kaligrafija“, “Konzervacija/restauracija“ i “Tehnologija slikarstva“.

Učestvovala je u izradi kaligrafskih radova za džamije u Visićima, Ključu i Banovićima. Između ostalog, aktivno je učestvovala u organiziranju simpozijuma “Fatih i Bosna“; asistirala je dr. Ćazimu Hadžimejliću u pripremi enciklopedijskog izdanja knjige “Umjetnost islamske kaligrafije“ (izdavač “Sedam“, 2009. Sarajevo).

Njeni interesi se kreću u cilju očuvanja tradicije i širenja samosvijesti bosanskohercegovačkog kulturnog identiteta kroz umjetnost i kulturu u nekoliko pravaca: 1. njeguje umjetnički izraz tradicionalnog kaligrafskog izraza; 2. kroz štafelajno slikarstvo uvodeći arapsko slovo u pikturalni kontekst, apstraktne slike; 3. kroz historijsko-analitičko istraživanje kaligrafske umjetnosti.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2007. godine. Učestvovala je na 27 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, 5 samostalnih izložbi; dobitnica je nekoliko internacionalnih nagrada na polju kaligrafske umjetnosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]