Meliha Teparić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Meliha Teparić
Rođenje 1978
Sarajevo
Obrazovanje Srednja škola primijenjenih umjetnosti, Sarajevo 1996
Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo 2002
Vrsta umjetnosti kaligrafija

Meliha Teparić je bosanskohercegovačka umjetnica. Rođena je u Sarajevu, 1978. godine. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek tekstilni dizajn, 1996. godine. Godine 2002. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesora Nusreta Pašića. Paralelno sa studijem, naobrazbu o slikarstvu sticala je tri godine kod čuvenog slikara Vladimira Vojnovića. Godine 2003. upisala je postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (Odsjek slikarstvo, pododsjek kaligrafija). Godine 2007. magistrirala je na slikarstvu sa temom Islamska kaligrafija od tradicionalnog do savremenog (mentori: prof. Seid Hasanefendić, prof.dr. Ćazim Hadžimejlić i prof.dr. Ibrahim Krzović). Godine 2009. upisala je doktorski studij na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu, Odsjek povijest umjetnosti, sa tezom Umjetnost osmanskodobne kaligrafije na tlu Bosne i Hercegovine.

U toku postdiplomskog studija (2002 – 2004.) Meliha Teparić je bila angažirana na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao saradnik na nastavi, na predmetima “Kaligrafija“, “Konzervacija/restauracija“ i “Tehnologija slikarstva“.

Učestvovala je u izradi kaligrafskih radova za džamije u Visićima, Ključu i Banovićima. Između ostalog, aktivno je učestvovala u organiziranju simpozijuma “Fatih i Bosna“; asistirala je dr. Ćazimu Hadžimejliću u pripremi enciklopedijskog izdanja knjige “Umjetnost islamske kaligrafije“ (izdavač “Sedam“, 2009. Sarajevo).

Njeni interesi se kreću u cilju očuvanja tradicije i širenja samosvijesti bosansko-hercegovačkog kulturnog identiteta kroz umjetnost i kulturu u nekoliko pravaca: 1. njeguje umjetnički izraz tradicionalnog kaligrafskog izraza; 2. kroz štafelajno slikarstvo uvodeći arapsko slovo u pikturalni kontekst, apstraktne slike; 3. kroz historijsko-analitičko istraživanje kaligrafske umjetnosti.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2007. godine. Učestvovala je na 27 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, 5 samostalnih izložbi; dobitnica je nekoliko internacionalnih nagrada na polju kaligrafske umjetnosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]