Memorijalni centar Nikola Tesla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Memorijalni centar „Nikola Tesla“
Osnovan10. juli 2006
LokacijaSmiljan, Hrvatska
VrstaHistorijsko-tehnološki
DirektorVesna Bunčić
Kustosrukovodilac Mile Čorak
VlasnikGrad Gospić
Veb-sajtwww.mcnikolatesla.hr

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ je multidisciplinarna institucija koja objedinjuje nauku, umjetnost i turizam. Smještena je u Smiljanu, a pod upravom je Muzeja Like Gospić. Otvorena je 10. jula 2006. godine, kada se obilježavalo 150. godišnjicu rođenja učenjaka Nikole Tesle.

Kompleks Centra je zamišljen da okuplja razne korisnike: djecu predškolskog uzrasta, školsku djecu, studente, penzionere, turiste, lokalno stanovništvo, Tesline ljubitelje, umjetnike i druge.

Koncept Memorijalnog centra je koegzistiranje raznih sadržina. Otprije su na tom mjestu postojali Teslina rodna kuća (u kojoj se sada nalazi muzej sa dokumentarnom građom) i pripadajući privredni objekt, crkva sv. apostola Petra i Pavla, groblje, kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Novoizgrađeni objekti su: trijem, parkiralište, pješačke staze, spomenik vajara Mile Blaževića, auditorijum, prototipovi Teslinih izuma, Teslina eksperimentalna stanica iz Colorado Springsa, Teslina turbina, Teslin brod kojim se može rukovati pomoću radiovalova, multimedijalni centar, dječje igralište itd.

U muzejskom prostoru se povremeno organizuju razne stručne i obrazovne aktivnosti, te turističke manifestacije. Za posjetioce je memorijalni kompleks otvoren preko cijele godine, i to od utorka do nedjelje.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]