Memorijalni kompleks Tjentište

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Memorijalni kompleks Tjentište, općina Foča, sastoji se od više spomen-obilježja i rekreativnih sadržaja. Nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Sutjeska.

Historija[uredi | uredi izvor]

Bitka na Sutjesci bila je prelomna bitka Narodnooslobodičake borbe. Odvijala se od 27. maja do 15. juna 1943. Cilj je bilo probijanje njemačkog obruča, za što je palo preko 7000 partizana, među kojima preko 750 žena.

Historija kompleksa[uredi | uredi izvor]

Spomen dom

Nakon drugog svjetskog rata, prostor Sutjeske proglašen je za NACIONALNI PARK i pretvoren u jedinstven memorijalni kompleks. Spomen-kosturnica, u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301-og borca sa Sutjeske, izgrađena je 1958. God. Iznad nje podignut je 1971 veličanstven spomenik koji simbolizuje proboj iz okruženja, djelo vajara Miodraga Živkovića. Tokom 1975. God. podignuta je Spomen-kuća Bitke na Sutjesci, koju je, po ideji dr Dušana Plenče, projektovao arhitekta Ranko Radović. Prema likovnom konceptu i kartonima Krste Hegedušića Spomen-kuću su uredili Hegedušićevi saradnici, akademski slikari Branka Hegedušić, Milenko Bosanac, Milutin Gajić, Ratko Janjić Jobo, Zlatko Keser i Fedor Ličina, dok je majstor zidar bio Hamid Madeško, a pomoćnik Ahmo Krek.

Podignuti su i spomen-muzej, veliki omladinski centar, hoteli, gostinska kuća i 79 spomen obilježja, počev od spomenika Savi Kovačeviću, Nuriji Pozdercu, Veselinu Masleši i drugima. Ubrzo je Tjentište na Sutjesci izraslo u savremeno stjecište grupa i individualnih posjetilaca koji su putovali Jugoslavijom.

U toku rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995 Spomen kuća je demolirana, a Hegedušićevo stvaralaštvo mitraljirano i unakaženo. Jedino je to pogromaštvo nadživio gorostasni spomenik samo zato što je u trenutku rušilaštva osionom starješini nedostajalo 1.000 kg eksploziva da ga digne u vazduh.

Spomenik Bitka na Sutjesci[uredi | uredi izvor]

Spomenik je remek djelo socrealističke spomeničke umjetnosti, monumentalni rad kipara Miodraga Živkovića. Spomenik se sastoji od dvije simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), razuđene strukture, visine 19 metara, koje se fantastično uklapaju u prirodni krajolik. Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Iza spomeničkog prodora nalazi se "Plato brigada" sa kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je izveden od bijelog betona. Spomenik je otkrio predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Statika i konstrukcija Dr. Đorde Zlokovic, ing.arh. Saradnik na realizaciji Ladislav Fekete, vajar.

Vanjske veze[uredi | uredi izvor]