Messierov objekat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Charles Messier, francuski astronom iz 18. vijeka, prvi je sastavio katalog nebeskih maglina, kako su tada zajedničkim imenom zvali sve nezvjezdane objekte noćnog neba. Messier je, zapravo, tražio komete, a razne magline bile su mu samo smetnja. Da bi pomogao sebi i drugim astronomima koji su redovno posmatrali nebo, pokušao je da sastavi listu "lažnih kometa", tj. kometolikih, magličastih objekata koji kroz teleskop izgledaju kao kometa, a to nisu. Prvi originalni Messierov katalog sadržavao je tek 30-ak objekata, dok je ostale objekte dodavao kako ih je otkrivao. Posljednji objekat u Messierovom katalogu nosi naziv Messier 110 ili M110. Spisak svih objekata u Messierovom katalogu se nalazi ovdje.

U katalogu objekti se obilježavaju sa velikim slovom M iza kojeg je redni broj objekta u katalogu. Recimo, Andromedina galaksija nosi oznaku M31. U katalogu se nalaze sve vrste objekata dubokog svemira: galaksije, otvorena zvjezdana jata, zatvorena zvjezdana jata, razne magline, ostaci supernovih, itd.

Iako star preko 2 vijeka, Messierov se katalog i danas koristi i to iz razloga što sadrži veliku većinu difuznih objekata vidljivih sa umjerenih geografskih širina (dakle, oko 45°) sjeverne polulopte. Gotovo svaki astronom amater započinje upoznavanje sa noćnim nebom preko Messierovog kataloga. Svih 110 objekata mogu se vidjeti uz pomoć teleskopa prečnika objektiva od recimo 10–15 cm, pa i uz određeno svjetlosno zagađenje. Neki iskusniji astronomi amateri uspjeli su pronaći sve objekte iz Messierovog kataloga i uz pomoć 2.4 inčnog (oko 6 cm) refraktora, a u idealnim uslovima, daleko od svih izvora svjetlosnog zagađenja, te uz dobar vid, isti poduhvat je izvodiv i uz pomoć dvogleda 8 x 50.

Krajem marta i početkom aprila moguće je u jednoj noći vidjeti sve Messierove objekte, pa se u to doba godine organizuju takmičenja, tzv. Messierovi maratoni. .

Zvjezdana karta[uredi | uredi izvor]

Zvezdana karta sa položajima objekata u Messierovom katalogu
Zvezdana karta sa položajima objekata u Messierovom katalogu

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]