Mesud Sabitović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Mesud Sabitović (1939, Duge, Prozor-Rama) redovni je profesor na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Pored nastavne aktivnosti na univerzitetima bio je i naučni savjetnik Ekonomskog instituta u Sarajevu. Pored naučno-nastavne aktivnosti dugo godina obavljao je funkcije društveno-političkog radnika radeći u Centralnom komitetu SK BiH, Državnom zavodu za privredno planiranje i razvoj Bosne i Hercegovine, pomoćnik ministra za vanjske poslove SR BiH, direktor Zavoda za zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Bio je i član Upravnog odbora Svjetske organizacije nacionalnih službi za zapošljavanje, dugogodišnji saradnik u projektima i aktivnostima Međunarodne organizacije rada, član više mješovitih komiteta za privrednu saradnju SFRJ sa više razvijenih i nedovoljno razvijenih zemalja (Italija, Rumunija, Evropska zajednica).

Bavio se aktivnim naučno istraživačkim i publicističkim radom. Objavljivao je u dnevnim listovima "Oslobođenje", "Borba" i "Večernje novosti", bio je i urednik studentskog lista "Dani", osnivač i prvi glavni urednik "Ekonomista", zajedničkog glasila ekonomskih fakulteta Jugoslavije, osnivač i prvi glavni urednik časopisa "Spektar" kojeg je izdavao CK SK BiH.

Reference[uredi | uredi izvor]