Metabolizam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Uopštena šema katabolizma proteina, ugljikohidrata i masti

Metabolizam (gr: μεταβολήσμός = promjena) je biohemijski proces u kojem dolazi do modifikacije hemijskih jedinjenja u živim organizmima i ćelijama. Metabolizam se dijeli na anabolizam odnosno biosintezu (stvaranje) kompleksnih organskih molekula i na katabolizam koji je obrnuti proces od anabolizma, a to je razlaganje kompleksnih organskih jedinjenja u jednostavnija jedinjenja. Sveukupni biohemijski procesi u jednom organizmu se jednom rječju nazivaju metabolizam. Najveći uticaj u metabolizmu ima endokrini sistem.

Neorganske i organske supstance koje dospjevaju u ćeliju podliježu biohemijskim promenama. S jedne strane razlažu se unijete supstance i oslobađa energija, a s druge sintezuju se nove supstance koje ulaze u sastav ćelije, pri čemu se vezuje energija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.

Opće informacije

Čovjekov metabolizam

Baze podataka

Metabolički putevi

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: