Mezarje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mezarje je muslimansko groblje. U bosanskom jeziku za mezarje se često može čuti i riječ: greblje.

Kod muslimana se klanja dženaza, nakon čega se tijelo na tabutu prenese do mezara, gdje se sahrani. U tradiciji muslimana Bošnjaka je da se mezar obilježi nišanima odnosno uspravnim nadgrobnim spomenicima bijele boje na kojima je ispisano ime i prezime preminulog, te podaci o vremenu rođenja i preseljenja na ahiret. Mezari istaknutih Bošnjaka su često izgređeni kao turbeta.

Turbe Alije Izetbegovića na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu

Pripadnici Crkve bosanske su također grobove obilježavali uspravnim nadgrobnim spomenicima stećcima (steći što znači stojeći). Postoji nekoliko primjera gdje su prvi pripadnici islama na području Bosne zadržali krstjanske ili bogumilske načine obilježavanja mezara, kao npr. na Alifakovcu u Sarajevu.