Idi na sadržaj

Michiko Shoda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mičiko Šoda)
Mičiko
SupružnikCar Akihito
DjecaNaruhito, krunski princ od Japana
Princ Akišino
Sajako Kuroda
OtacHidesaburo Šoda
MajkaFumiko Soejima
Rođenje20. oktobra 1934
Tokio

Mičiko (rođena 20. oktobra 1934) je trenutna japanska carica, supruga cara Akihita.

Djetinjstvo i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Carica Mičiko je rođena kao Mičiko Šoda u Tokiju, kćerka Hidesaburoa Šode i Fumiko Soejima. Osnovnu školu je bila primorana napustiti u četvrtom razredu zbog američkog bombardovanja Tokija tokom Drugog svjetskog rata. Nakon rata je nastavila obrazovanje. Između ostalog, studirala je na unverzitetu Harvardu i Oxfordu, što joj je pomoglo usavršiti poznavanje engleskog jezika.

Biografi Jukija Mišima, japanskog pisca, navode da je Mišimo razmišljao o vjenčanju sa Mičiko 1950-ih.

Zaruke i brak[uredi | uredi izvor]

U augustu 1957. upoznala je krunskog princa Akihita na teniskom terenu. Tada se smatralo da će za budućeg cara biti izabrana mladenka iz bivšeg plemstva ili ogranaka carske porodice. Tradicionalisti su se protivili braku, a vjeruje se da ni carica Kojun nije bila zadovoljna. Parlament, vrhovni sud i car su paru dali dozvolu za brak. Zaruke su objavljene 27. novembra 1958. godine.

Par je sklopio brak 10. aprila 1959. godine i Mičiko je time postala prva građanka koja se udala u japansku carsku porodicu. Troje je djece rođeno iz braka, a Mičiko je opet prekršila tradiciju odlukom da sama odgaja svoju djecu. Iz ovih razloga Mičiko nije bila u dobrim odnosima sa roditeljima svoga supruga, cara Hirohita i carice Kojun. Zbog napetih odnosa u porodici Mičiko je doživjela nervni slom i ostala bez glasa 1960-ih.

Carica[uredi | uredi izvor]

Car sa suprugom

Po smrti cara Hirhita dana 7. januara 1989. godine njen suprug je postao car. Mičiko je od tog trenutka oslovljavana Njeno Carsko Veličanstvo, carica. Carski par je ustoličen 12. novembra 1990. godine. Car i carica su zvanično posjetili osamnaest država.[1] Njene dužnosti su ceremonijalnog, religijskog i reprezentativnog karaktera.

Carica je opet bila bez glasa tokom nekoliko mjesti 1993. godine, a kao razlog navodi se stres izazvan kritikama japanskih medija.

U junu 2005. godine car Akihito i carica Mičiko su posjetili Saipan, teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, na kojoj su se dogodile jedne od najpogubnijih bitaka Drugog svjetskog rata, od 15. juna do 9. jula 1944. godine. Carica se pomolila za poginule japanske, američke i korejske vojnike, te domoroce koji su poginuli u bici kod Saipana. To je bio prvi obilazak mjesta bitke iz Drugog svjetskog rata van Japana. Ova posjeta priskrbila je carskom paru veliku popularnost, kao i posjete spomenicima u Tokiju, Hirošimi i Nagasakiju 1995. godine.

Dana 6. septembra 2006. godine car i carica su dobili svoje prvo muško unuče, prvog muškog člana carske porodice rođenog nakon 41 godinu. Rođenje muškog nasljednika je riješilo nasljednu krizu koja je trajala dugo vremena, pošto princ prestolonasljednik ima samo jednu kćerku, princezu Aiko. Prema sadašnjem, vijekovima starom zakonu o nasljeđivanju carskog trona, žena ne može naslijediti japanski tron, iako ga je osam žena kroz historiju ipak naslijedilo. Bila je predložena promjena tog zakona u korist princeze Aiko, ali je prijedlog pao u zaborav kada je ustanovljeno da je treće dijete koje nosi princeza Kiko muškog spola.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Their Majesties The Emnperor and Empress". Arhivirano s originala, 1. 12. 2007. Pristupljeno 19. 5. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]