MiG-35

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
MiG-35
MiG-35 u letu
ProizvođačMikojan
Prvi let2007.
Statusponuđen na tržištu

Mikojan MiG-35 (NATO oznaka Fulcrum F) ranije poznat kao projekat MiG-29M (Izdelie 9.61) za jednosjed i MiG-29M2 (9.67) za dvosjed prvi se put pojavio tokom moskovske zrakoplovne izložbe MAKS 2005 pod oznakom MiG-29OVT (Otklanjaemji Vektor Tjagi) opremljen motorima s vektorskim potiskom. Iste godine na zrakoplovnoj izložbi Aero India u Bangaloreu je predstavljen indijskoj javnosti. Osnovni zadatak prikaza MiG-a 29OVT bila je da se impresioniraju prisutni predstavnici indijskog ratnog zrakoplovstva nadležni za kupovinu 126 komada M-MRCA aviona (MRCA - multirole combat aircraft - srednjih višenamjenskih borbenih aviona).

Razvoj[uredi | uredi izvor]

MiG 35 u letu.

Postojanje MiG-35 je službeno otkriveno prilikom posjete ruskog ministra obrane Sergej Ivanova tvornici zrakoplova "MAPO-MIG"[1]. Golemi napredak ovog aviona očituje se u elektronici, sustavu naoružanja, novom AESA radaru kao i jedinstveno dizajniranom optičkom sustavu lociranja (eng. Optical Locator System (OLS)) što zrakoplov oslobađa potrebe praćenja sa zemlje i omogućuje upravljanje višenamjenskim zadacima.

Na izvoznom tržištu se nalaze MiG-35 jednosjed i dvosjed. Prva službena međunarodna prezentacija bila je na aeromitingu u Indiji 2007. godine[2].

Opis[uredi | uredi izvor]

MiG-35, pogled sprijeda.

Tzv. "vektorski potisak" omogućava bolje performanse aviona tako što pilot može da kontroliše pravac izduvnih gasova i to u svim pravcima. Navedeno se postiže na osnovu novog dizajna mlaznica na motorima koje imaju, što kažu matematičari, tri stepena slobode, a pokreću se hidraulikom. Prednosti ovakvog rješenja su, između ostalih, jednostavnost konstrukcije, mala masa i brzo pokretanje. Najveći nedostatak mlaznice je nemogućnost reverzibilnog potiska, odnosno kočenje motorom. Ovo revolucionarno otkriće za MiG 35 je osmišljeno u ruskom projektnom uredu za motore "Klimov" iz Petrograda koji ima bogatu istoriju u pravljenju modernih mlaznih motora.

Vektorski potisak efikasno se koristi za izbjegavanje projektila vazduh-vazduh i zemlja-vazduh, bolju pokretljivost u slučaju bliske borbe kao i za unaprjeđenje sigurnosti leta pri malim brzinama. Pokretne mlaznice za RD-33MK turboventilacijske motore MiG-a 35 također su razvijene od strane kompanije Klimov. Testiranje prvih eksperimentalnih pokretnih mlaznica koje nose oznaku KLIVT - Klimovskij Vektor Tjagi ili Klimov Vectoring Thrust počelo je 1997. godine. KLIVT mlaznice prvi su put javno prikazane 1998. godine na moskovskoj izložbi vazduho-plovne tehnike. KLIVT mlaznice također su postavljene i na AL-31F motor za eksperimentalni Su-27 (598).

Motor RD-33MK "Morskaya Osa" predstavlja modifikovanu verziju motora RD-33 čija je prvobitna namjena bila za pogon modela MiG-29K i MiG-29KUB. Ima oko 7 % više konjskih snaga u odnosu na bazni model zahvaljujući modernim materijalima. Posjeduje napredan sistem koji reducira termičku i optičku vidljivost što je postignuto ugradnjom bezdimnih komora za sagorijevanje. Motor može biti opremljen sa „thrust vectoring nozzle“ koji omogućava povećanje borbene efikasnosti od 12 do 15 %. U odnosu na originalni motor RD-33MK ima povećani protok vazduha za 6,5 %. Temperatura ispušnih plinova u turbini povećana je za 40o C te je ugrađen i novi potpuno automatizovani sistem digitalne kontrole rada motora (Full-Authority Digital Engine Control - FADEC). RD-33MK proizvodi maksimalni potisak od 88,3 kN što je 6,9 kN više nego kod RD-33. Operativni vijek motora povećan je na 4000 radnih sati, s generalnim remontom svakih 1000 sati. Serijska proizvodnja motora radi se u fabrici Černjšev u Moskvi. Kompanija Klimov radi i na razvoju motora nove generacije VK-10M kojeg je naručila kompanija RSK MiG. Motor bi, kad bude završen, trebao zamijeniti motore RD-33MK u kasnijim verzijama MiG-a 35, a trebao bi se ugrađivati i u novi lovac MiG-E. O VK-10M se zna vrlo malo osim što bi trebao imati maksimalni potisak s naknadnim izgaranjem od 103 kN.

KLIVT mlaznice mogu se pomicati 15 stepeni po vertikali i za 8 stepeni po horizontali pri brzini skretanja od 60 stepeni u sekundi. Pomicanje se obavlja pomoću pokretnog prstena na koji je pričvršćena mlaznica promjenjivog prečnika. Pokretni prsten se kreće pomoću tri hidraulična pomjerača koji su simetrično razmješteni oko mlaznice. Hidraulični su pomjerači postavljeni na fiksni noseći prsten koji okružuje komoru za naknadno sagorijevanje.

U poređenju s MiG-om 29 (9-12B) novi MiG-35 ima 50 posto veći dolet uz nosivost dvostruko veće težine oružja na osam (umjesto šest) podkrilnih nosača. MiG-35 može nositi i najmodernije rusko oružje kao što je srednjodometni projektil vazduh-vazduh RVV-AE (R-77), ili vođene projektile vazduh-zemlja kao što je nadzvučni Kh-31 i podzvučni Kh-35U, te široki asortiman vođenih bombi. Zahvaljujući novim postupcima održavanja predviđenih za konstrukciju aviona, zajedno s dužim vremenom dopuštenim između dva remonta motora i opreme, MiG-35 ima znatno manje operativne troškove u odnosu na MiG-29. RSK MiG tvrdi da je cijena operativnog vijeka MiG-a 35 barem upola manja nego MiG-a 29. Nova verzija MiG-a 35 postat će standard za iduću proizvodnju "dvedesetdevetki", te će tako istisnuti s proizvodnih traka trenutačne verzije MiG-29M1 i MiG-29M2.[3]

Taktičko-tehničke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Poređenje Miga-29 i MiGa-35
Podaci Jedinice
Godina produkcije 2007. - danas
Firma Mikojan
Raspon krila 15 m
Dužina 19 m
Visina 6 m
Površina krila 38 m2
Težina (prazan) 11.000 kg
Mogući tovar -
Težina (maksimalna pri startu) 29.700 kg
Putnici -
Posada 1 ili 2
Brzina 2.600 km/h (2.35 Macha)
Visina leta 17.500 m
Dužina leta 3.100 km
Pogon 2× Klimov RD-33MK turbofen motora s naknadnim izgaranjem
Snaga 2 x 88,3 kN potiska

Izvori[uredi | uredi izvor]