Mickey Mouse

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mickey Mouse i Minnie

Mickey Mouse je lik iz animiranih filmova i stripova koji je postao maskota The Walt Disney Companyja. 1928. godine su ga nacrtali Walt Disney i Ub Iwerks.

Glas mu je od 1928. godine posuđivao sam Walt Disney, što je nastavio i činiti sve do 1947. godine.

The Walt Disney Company dan njegovog rođenja smatra 18. novembar 1928. godine. Naime, toga se dana po prvi put prikazao, tj. pustio u prodaju animirani film Parobrod Willie u kojem je Mickey imao glavnu ulogu.

Ovaj antropomorfizirani miš je evoluirao od toga da jednostavno bude lik u animiranim filmovima i stripovima kako bi postao jedan od najprepoznatljivijih simbola na svijetu.

Mickey Mouse je širom svijeta poznat kao najuspješniji lik iz animiranih filmova i stripova na svijetu.

Trenutno je glavni lik Playhouse Disney serije "The Mickey Mouse Clubhouse" koja se emitira na Disney Channelu. Ujedno je i vođa Kluba Mickeyja Mousea.

Njegova djevojka i ljubav njegovog života je Minnie Mouse.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]