MicroBSD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
MicroBSD
MicroBSD.png
Grupa OS-a BSD
Radno stanje Nije u razvoju
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija
0.6 / 26. oktobar 2003
Podržane
platforme
i386
Vrsta kernela monolitni
Licenca BSD licenca
Službena
web stranica
microbsd.net

MicroBSD je varijanta UNIX-olikog BSD operativnog sistema koji je potomak OpenBSD 3.0, započetog u julu 2002. Cilj projekta je bio proizvesti potpuno slobodan i siguran, kompletan sistem, ali male veličine. U prvoj fazi svog razvoja zaustavljen u 2002. Projekt je kasnije nastavljen je nova grupa developera, koja je prestala razvoj ponovno u 2003. MicroBSD trenutno je razvijen od strane pojedinaca iz Bugarske. Ovaj novi distro će dobiti neke od ideja iz starog MicroBSD projekta, te će dodati specifične bugarske lokalizacije. Mi ćemo dodati poboljšanje u nekoliko područja kao što je sigurnost, korisničko sučelje te jednostavnost podešavanja.


Video-display.svg Nedovršeni članak MicroBSD koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.