Miješani granični uvjet

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Miješani granični uslov)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zeleno: Neumannov granični uvjet; ljubičasto: Dirichletov granični uvjet

U matematici, miješani granični uvjet za parcijalne diferencijalne jednačine ukazuje na to da se različiti granični uvjeti koriste na različitim dijelovima granica domena jednačine.

Naprimjer, ako je u\, rješenje parcijalne diferencijalne jednačine u skupu \Omega\, sa granicom višečlane glatke funkcije \partial \Omega,, koja se podijeli u dva dijela, \Gamma_1 \, i \Gamma_2\,. Sada se može koristiti Dirichletov granični uvjet na \Gamma_1\,, a Neumannov granični uvjet na \Gamma_2\,,

u_{\big| \Gamma_1} = u_0
\frac{\partial u}{\partial n}\bigg|_{\Gamma_2} = g

gdje su u_0\, i g\, zadane funkcije definirane na tim dijelovima granice.

Robinov granični uvjet druga je vrsta hibridnog graničnog uvjet; to je linearna kombinacija Dirichletovog i Neumannovog graničnog uvjeta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Guru, Bhag S.; Hiziroglu, Hüseyin R. (2004). Electromagnetic field theory fundamentals, 2nd ed. Cambridge, UK; New York: Cambridge University Press. str. 593. ISBN 0521830168. 
Arithmetic symbols.svg Ovaj članak, koji govori o primijenjenoj matematici, je u začetku. Možete pomoći Wikipediji tako što ćete ga proširiti.