Mikroskopska skala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Mikroskopska skala (grč.| μικρός – mikrós = malo + σκοπέω – skopéō = gledam) manja je razmjera objekata i događaja od onih koji se vide golim okom. Lahko i jasno mogu se vidjeti pomoću sočiva ili mikroskopa.

“Nazvat ćemo sistem mikroskopski (tj. maloskalnim) ako je približno atomskih dimenzija ili manji (recimo reda veličine 10 Å ili manje).“

[1] U fizici, mikroskopska skala se ponekad smatra skalom između makroskopske i kvantne skale.[2][3] Mikroskopske jedinice i mjere koriste se za klasifikaciju i opis vrlo malih objekata. Jedna uobičajena mikroskopska jedinica skala dužine je mikrometar (također zvani mikron) (simbol: μm), što je milioniti dio metra.

Kolonija volvoksa
Bentoski stentori

Biologija[uredi | uredi izvor]

Prema odgovarajućoj konvenciji, mikroskopska skala također uključuje klase predmeta koje su najčešće premale da bi se vidjele, ali od kojih su neki članovi dovoljno veliki da ih se može okom promatrati. Takve grupe uključuju Cladocera , planktonsko zelene alge od kojih su lahko uočljive iz roda Volvox i čije se protozoe roda Stentor mogu lahko vidjeti bez optičkih pomagala.

Submikroskopska skala na sličan način uključuje objekte koji su premali da bi se mogli vidjeti pomoću optičkog mikroskopa.[2]

Termodinamika[uredi | uredi izvor]

U termodinamici i statističkoj mehanici, mikroskopska skala je ona na kojoj ne mjerimo niti izravno promatramo precizno stanje termodinamičkog sistema – takva detaljna stanja sistema nazivaju se mikrostanja. Umjesto toga, termodinamičke varijable mjerimo na makroskopskoj skali, tj. makrostanju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The microscopic scale". Science Learning Hub. The University of Waikato. Arhivirano s originala, 20. 4. 2016. Pristupljeno 31. 3. 2016.
  2. ^ a b Jaeger, Gregg (septembar 2014). "What in the (quantum) world is macroscopic?". American Journal of Physics. 82 (9): 896–905. Bibcode:2014AmJPh..82..896J. doi:10.1119/1.4878358.
  3. ^ Reif, F. (1965). Fundamentals of Statistical and Thermal Physics. Boston: McGraw-Hill. ISBN 007-051800-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Redovi veličine