Milan Babić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Milan Babić (26. februar 1956, Kukar, Knin (Hrvatska) - 5. mart 2006, Den Haag (Holandija)) je bio srpski političar iz Hrvatske i ratni zločinac. Prvi je ratni zločinac sa područja bivše SFRJ koji je priznao krivicu. Poslije priznanja osuđen je na 13 godina zatvora. Počinio je samoubistvo u svojoj ćeliji u Haagu 5. marta 2006. godine.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Milan Babić, po zanimanju ljekar, rođen je u Kukru, Hrvatska. 1989 imenovan je za jednog od direktora medicinskog centra u Kninu, Hrvatska. U Kninu u 1989. godini većinu stanovništva su činili Hrvatski Srbi. Raspadom Jugoslavije, Babić napušta Komunističku partiju Jugoslavije i postaje član velikosrpske Srpske demokratske stranke pri njenom osnivanju 17. februara 1990. godine. Malo kasnije na lokalnim izborima biva izabran za predsjednika općinskog vijeća Knina. Hrvatski Srbi, u to vrijeme 11% stanovništva Hrvatske, su činili većinsko stanovništvo u regionu Krajina i u istočnoj Slavoniji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]