Milan Obrenović (knez)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Milan Obrenović pogledajte Milan Obrenović (čvor).
Milan
MilanIIIO.jpg
Vladavina 25. juni 1839 - 8. juli 1839
Prethodnik Miloš
Nasljednik Mihailo
Dinastija Obrenović
Otac Miloš Obrenović
Majka Ljubica Vukomanović
Rođenje 21. oktobar 1819
Smrt 8. juli 1839

Milan Obrenović (21. oktobar 1819 - 8. juli 1839) je bio knez Srbije iz dinastije Obrenović.

Rođen je 21. oktobra 1819. godine. Bio je najstariji sin knjaza Miloša i kneginje Ljubice, rođ. Vukomanović. Mlađi brat mu je bio Mihailo. Milan je još u djetinjstvu bio bolešljivo i osjetljivo dijete kojeg su mučile kojekakve bolesti.

Godine 1830. Srbija je dobila nezavisnost i Milanov otac se proglasio srpskim knezom, a Milan je postao njegov prijestolonasljednik.

Nakon što je njegov otac abdicirao 13. juna 1839. godine, on je došao na prijestolje. Međutim, on nije bio pogodan da vodi Srbiju u tom burnom periodu njene historije, pošto su mnoge javne ličnosti smatrale da je ometen u razvoju. Kako je za vrijeme cijele svoje vladavine bio u iznimno lošem zdravstvenom stanju i nije povratio svijest, moguće je da nije bio ni svjestan da je postao srpski knez. Umro je 8. jula, nakon najkraće vladavine u historiji Srbije - vladao je svega 25 dana. Naslijedio ga je mlađi brat, Mihailo Obrenović.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: