Milan Obrenović (knez)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Milan
Vladavina25. juni 1839 - 8. juli 1839
PrethodnikMiloš
NasljednikMihailo
DinastijaObrenović
OtacMiloš Obrenović
MajkaLjubica Vukomanović
Rođenje21. oktobar 1819
Smrt8. juli 1839

Milan Obrenović (srpski: Милан Обреновић; 21. oktobar 1819. - 8. juli 1839.) je bio knez Srbije iz dinastije Obrenović.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Milan Obrenović je bio najstariji sin i nasljednik Miloša Obrenovića. Milan je još u djetinjstvu bio bolešljivo i osjetljivo dijete kojeg su mučile svakakve bolesti. Bio je učenik srednje škole u Beogradu, danas Univerzitet u Beogradu. Osim srpskog znao je i francuski i njemački jezik. Godine 1830. Srbija dobija autonomiju i Milanov otac se proglašava srpskim knezom, a Milan postaje njegov prijestolonasljednik.

Knez Srbije[uredi | uredi izvor]

Nakon što je njegov otac abdicirao 13. juna 1839. godine, on je došao na prijestolje. Međutim, nije bio pogodan da vodi Srbiju u tom burnom periodu njene historije, pošto su mnoge javne ličnosti smatrale da je ometen u razvoju. Kako je za vrijeme cijele svoje vladavine bio u iznimno lošem zdravstvenom stanju i nije povratio svijest, moguće je da nije bio ni svjestan da je postao srpski knez. Umro je 8. jula nakon najkraće vladavine u historiji Srbije - vladao je svega 25 dana. Naslijedio ga je mlađi brat, Mihailo Obrenović.

Milan Obrenović je pokopan u crkvi svetog Palilula u Beogradu, a kasnije je njegov sarkofag preseljen u crkvu svetog Marka u Beogradu.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Aleksandar Marušić i Ana Bolović. Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope (I-V tom). Muzej rudničko-takovskog kraja.CS1 održavanje: ref=harv (link)