Milan Obrenović (knez)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Milan Obrenović (čvor).
Milan
Milan Obrenović II, Prince of Serbia.jpg
Vladavina 25. juni 1839 - 8. juli 1839
Prethodnik Miloš
Nasljednik Mihailo
Dinastija Obrenović
Otac Miloš Obrenović
Majka Ljubica Vukomanović
Rođenje 21. oktobar 1819
Smrt 8. juli 1839

Milan Obrenović (srpski: Милан Обреновић; 21. oktobar 1819. - 8. juli 1839.) je bio knez Srbije iz dinastije Obrenović.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Milan Obrenović je bio najstariji sin i nasljednik Miloša Obrenovića. Milan je još u djetinjstvu bio bolešljivo i osjetljivo dijete kojeg su mučile svakakve bolesti. Bio je učenik srednje škole u Beogradu, danas Univerzitet u Beogradu. Osim srpskog znao je i francuski i njemački jezik. Godine 1830. Srbija dobija autonomiju i Milanov otac se proglašava srpskim knezom, a Milan postaje njegov prijestolonasljednik.

Knez Srbije[uredi | uredi izvor]

Nakon što je njegov otac abdicirao 13. juna 1839. godine, on je došao na prijestolje. Međutim, nije bio pogodan da vodi Srbiju u tom burnom periodu njene historije, pošto su mnoge javne ličnosti smatrale da je ometen u razvoju. Kako je za vrijeme cijele svoje vladavine bio u iznimno lošem zdravstvenom stanju i nije povratio svijest, moguće je da nije bio ni svjestan da je postao srpski knez. Umro je 8. jula nakon najkraće vladavine u historiji Srbije - vladao je svega 25 dana. Naslijedio ga je mlađi brat, Mihailo Obrenović.

Milan Obrenović je pokopan u crkvi svetog Palilula u Beogradu, a kasnije je njegov sarkofag preseljen u crkvu svetog Marka u Beogradu.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Aleksandar Marušić i Ana Bolović. Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope (I-V tom). Muzej rudničko-takovskog kraja.