Milan Tepić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Milan Tepić
Milan Tepic.jpg
Rođenje (1957-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=mjesec! 1957.
Komlenac, Jugoslavija
Smrt 29. septembar 1991(1991-09-29) (33–34 god.)
Bjelovar, Hrvatska

Milan Tepić (Komlenac kod Bosanske Dubice, BiH 1957 - Bedenik kod Bjelovara, Hrvatska 29. septembar 1991) je bio major JNA.

U junu 1991 Tepić se zatekao kao komandant u centralnom skladištu borbenih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara sa desetak vojnika. Kasarna "Vojnović" u samom gradu i objekti JNA u okolini Bjelovara su bili blokirani i napadnuti od strane hrvatskih snaga. Planom "Bilogora" HV je 29. septembra 1991. napala i zauzela kasarnu, a samo skladište se našlo u okruženju pod napadom. Major Tepić se nalazio unutar miniranog skladišta sa vojnikom Stojadinom Mirkovićem, koji je pružao podršku iz okolopnog transportera i tom prilikom poginuo od pogotka protivoklopne rakete. Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju a prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekat digao je u zrak sebe i skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika.

Major Milan Tepić je odlukom Predsjedništva SFRJ posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja. Njemu u počast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Citati[uredi | uredi izvor]

Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško. (Milan Tepić, 1991. godine)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]