Milanko Vujanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Milanko Vujanović je ratni zločinac porijeklom iz općine Bosanskog Novog. Osuđen 9. marta 2006. godine od strane općinskog suda u Banjoj Luci za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u mjestu Blagaj Rijeka, Bosanski Novi.

Ratni zločini[uredi | uredi izvor]

Optužnica prema kojoj je Vujanović osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina navodi da je isti 19. oktobra 1992. godine došao pred kuću Aziza Huzeirovića u Blagaj Rijeci i ispalio nekoliko rafala. Malo kasnije je izveo Huzeirovića pred kuću gdje ga je ubio. Isti dan Vujanović je na isti način ubio i Envera Huzeirovića.

Dan kasnije 20. oktobra Vujanović se vraća u Blagaj Rijeku gdje provaljuje u kuću Kasima Halilovića. Iz nje izvodi Minu Halilović i Safetu Memić. Obje žrtve veže žicom, poliva benzinom i zatim pali. Ubrzo kasnije ubija i Arifa Memića.

Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.