Milena Šotra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Milena Šotra Gaćinović bila je bosanskohercegovačka je slikarka i revolucionarka rođena u selu Pješivac kod Stoca 1909. godine, a koju često nazivaju i prvom slikarkom Hercegovine.[1] Kao i mnoge umjetnice i umjetnici iz ovog podneblja, vizuelni identitet Šotrinih radova djelimično je inspirisao hercegovački krš.[2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Milena je sestra bosanskohercegovačkog slikara i grafičara Branka Šotre. Nakon što je porodica zapala u siromaštvo, Milena je uspjela završiti samo tri razreda ženske zanatske škole, a budući da je nisu mogli školovati, porodica je odlučila udati Milenu za svećenika Vojislava Gaćinovića, koji će poslije postati novinar i komunista.[3] Milena se zajedno sa suprugom seli u Ameriku, no odlučuju se vratiti 1934. u Beograd. U Beogradu Milena zajedno sa suprugom postaje angažirana u intelektualnim i komunističkim krugovima, a pohađa ujedno i škole te kursove slikarstva.

Milena Šotra Gaćinović umrla je 2003. godine, a 2019. godine Muzej Hercegovine u Trebinju predstavio je izložbu posvećenu njenom slikarskom opusu.

Vidi još[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]