Milena Dravić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Milena Dravić
Milena Dravić in 1969.jpg
Rođenje (1940-10-05) 5. oktobar 1940.
Beograd, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 14. oktobar 2018(2018-10-14) (78 god.)
Beograd, Srbija
Zanimanje Glumica
Godine aktivnosti 1958–2018.
Supružnik/ci Puriša Đorđević (v. 1960)
Kokan Rakonjac (v. 2019; s. 1969)
Dragan Nikolić (v. 1971; s. 2016)

Milena Dravić (5. oktobar 1940 – 14. oktobar 2018) bila je srbijanska i jugoslavenska filmska, pozorišna i televizijska glumica.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, u porodici majke Ane i oca Mikana, koji je radio u pošti. Pohađala je Osnovnu školu "Dušan Veselinović" u rodnom Beogradu, gdje je i upisala "Prvu mušku gimnaziju".

U karijeri koja je trajala 60 godina, Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film Vrata ostaju otvorena (1959). Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga. Presudna uloga u njezinoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu Prekobrojna hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. pored slave donijela i "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli.

Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri su: Diližansa snova (1960), Uzavreli grad (1961), Prekobrojna Branka Bauera (1962), Kozara Veljka Bulajića (1963), Lito vilovito (1964), Čovjek nije tica Dušana Makavejeva i Djevojka Puriše Đorđevića (1965), Rondo Zvonimira Berkovića (1966), Jutro Puriše Đorđevića (1967), Zasjeda Živojina Pavlovića i Bitka na Neretvi Veljka Bulajića (1969), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bate Čengića i W.R. Misterije organizma Dušana Makavejeva (1971), Sutjeska (1973), Deps Antuna Vrdoljaka (1974), Grupni portret s damom Saše Petrovića (1977), Rad na određeno vrijeme i Poseban tretman Gorana Paskaljevića (1980), Moj tata na određeno vrijeme (1982), Horvatov izbor i Nije lako s muškarcima (1985), Bure baruta (1998), Zona Zamfirova Zdravka Šotre (2002), Ledina Ljubiše Samardžića i Sjaj u očima Srđana Karanovića (2003).

Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV-serijama najrazličitijih žanrova te u show programima, od kojih je najpoznatiji Obraz uz obraz Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.

Bila je u braku s glumcem Draganom Nikolićem od 1971. do 2016, kada je Nikolić umro.

Nedugo nakon suprugove smrti, teško se razboljela. Preminula je 14. oktobra 2018. u beogradskoj klinici "Bežanijska kosa".[1]

Pokopana je 19. oktobra 2018. u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, uz više stotina ljudi, među kojima su bili brojni glumci poput: Petar Benčina, Anica Dobra i Rade Šerbedžija, te Milenini prijatelji i kolege. Pokopana je uz svoga supruga, pokojnoga glumca Dragana Nikolića, koji je umro u martu 2016. godine.

Filmski centar Srbije je 2016. pokrenuo ediciju monografija. "Milena Dravić ili ključ snova" autorice Anite Panić promovisana je i objavljena 2019 godine i donosi do sada neobljavljene informacije i životu i djelu glumice.[2]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Filmografija glumice Milene Dravić
God. Naziv Uloga
1950-e
1959. Vrata ostaju otvorena
1960-e
1960. Diližansa snova Evica
1960. Bolje je umeti Jola
1960. Zajednički stan Ljubica
1961. Leto je krivo za sve Natalija
1961. Uzavreli grad Hara
1962. Prekobrojna Ranka
1962. Kozara Milja
1962. Peščani grad Milena
1963. Dugme za peti sprat
1963. Radopolje Mrvica
1964. Narodni poslanik Danica
1964. Odredište smrt Seja
1964. Lito vilovito Mare
1964. Službeni položaj Zora
1965. Devojka Devojka
1965. Klakson Jana
1965. Čovek nije tica Rajka
1965. Čovik od svita Višnja
1965. Žene vojnice Aspasia
1966. Do pobedata i po nea Momata
1966. Pogled u zjenicu sunca
1966. Rondo Neda
1967. Hasanaginica Hasanaginica
1967. Nemirni Zorica
1967. Priča koje nema Učiteljica
1967. Jutro Slobodanka
1967. Dim
1968. Švabica Ana
1968. Bez trećeg Giga
1968. Sirota Marija Marija
1969. Prelazak zemlje Jovana
1969. Zaseda Milica
1969. Touha zvana Anada Žužka
1969. Bezimena zvezda
1969. Plava Jevrejka
1969. Sedmina Filomena
1969. Horoskop Milka
1969. Bitka na Neretvi Nada
1970-e
1970. Biciklisti Sara
1971. Od svakog koga sam volela
1971. Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji Devojka
1971. Jedan čovek – jedna pesma
1971. Ceo život za godinu dana Slađana
1971. Misterije organizma Milena
1971. Makedonski deo pakla Velika (kao Milena Dravikj)
1972. Prvo ubistvo
1972. Smeh sa scene: Atelje 212 Kćerka
1972. Kako su se volele dve budale Ona
1972. Ženski razgovori
1972. Kad dođe lav Mihaela
1972–1974. Obraz uz obraz Milena
1973. Pjegava djevojka Keti
1973. Samrtno proleće Veronika Đaković
1973. Sutjeska Vera
1974. Nokturno Jelena Klarić
1974. Deps Depsova đevojka
1974. Njurci
1974. Predstava "Hamleta" u Mrduši Donjoj Anđa/Ofelija
1974. Strah Karolina
1975. Pavle Pavlović Adela
1975. Pozorište u kući 3 Marina
1975. Život je lep Mirjana Jana Đorđević
1976. Povratak otpisanih Julijana Lula Mitricević
1976. Beogradska deca
1976. Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo Borka
1977. Mala noćna muzika
1977. Ančika Dumas Ančika Dumas
1977. Topovska završnica (TV)
1977. Ljubavni život Budimira Trajkovića Lepa Trajković
1977. Grupna slika s damom Schwester Klementine
1978. Trener Petrova bivša zena
1978. Tamo i natrag Rada Jovanović
1978. Čardak ni na nebu ni na zemlji Katica
1978. Kvar
1978. Ljubav u jedanaestoj
1978. Sedam plus sedam Milena
1978. Povratak otpisanih Julijana Lula Mitričević
1978. Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal Milena
1979. Večera za Milicu Milica
1979. Povratak Roza
1980-e
1980. Osam kila sreće
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića Sestra Draga Filipović
1980. Rad na određeno vreme Svetlana
1980. Poseban tretman Kaća
1981. Laf u srcu Savina žena
1981. Sijamci Vera Mitrović
1981. Šesta brzina Gvozdenka
1981. Počnimo život iz početka Banetova žena
1982. Moj tata na određeno vreme Svetlana
1982. Ukazanje Gospe u selu Grabovica
1982. Nedeljni ručak Sofija Aranđelović
1982. Priče iz radionice Gvozdenka
1982. Život i priča
1983. Čovek sa četiri noge Nada Jovanović
1983. Priče iz Nepričave Učiteljica
1983. Šećerna vodica Ana
1984. Divlja patka Gina
1984. Pozorište u kući 5 Melanija Delac
1984. Una Mišelova žena
1985. Ukazanje Gospe u selu Grabovica (TV) /
1985. Horvatov izbor Marijana Margetić
1985. Nije lako sa muškarcima Gordana Diklić
1985. Antikazanova
1985. Na istarski način
1986. Lijepe žene prolaze kroz grad Rahela
1986. Frka
1986. Razvod na određeno vreme Svetlana Milanović
1986. Putovanje u Vučjak Marijana Margitić
1986. Osveta Nada Pekar
1987. Soba 405 Sestra Vida
1987. Dogodilo se na današnji dan Nastavnica
1988. Trideset konja Jurka
1988. Čavka Učiteljica
1988. Špijun na štiklama Livadinka Kukurić
1988. Tamna strana Sunca Emili Klejton
1989. Boj na Kosovu Velislava
1989. Gospođa ministarka Živka Popović
1989. Čudo u Šarganu
1989. Najbolji Žarkova majka
1990-e
1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove
1990. Metla bez drške 2 Komšinica Dušica
1990. Čudna noć
1991. Sekula se opet ženi Sojka
1991. Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal Milena
1991. Metla bez drške Komšinica Dušica
1992. Policajac sa Petlovog brda (film) Natalija
1992. Sekula nevino optužen Sojka
1993. Metla bez drške 3 Komšinica Dušica
1993. Niko nije savršen Marica/Mari
1993. Suza i njene sestre Majka Tamare
1993–1994. Policajac sa Petlovog brda Vera
1995. Dvoboj za troje Livija
1995. Treća sreća Proročica Antilopa
1997. Svaštara
1997. Ljubav, ženidba i udadba Persida
1997. Tri letnja dana Kaja
1998. Bure baruta Dama u autobusu
1999. Nebeska udica Danka
2000-e
2001. Normalni ljudi Tomina rođaka
2001. Bumerang Gospođa Jeftić
2001. Metla bez drške 5 Komšinica Dušica
2002. Mala jutarnja priča
2002. Zona Zamfirova Tašana
2003. Piknik na groblju (Picknick på kyrkogården)
2003. Ledina Zorica
2003. M(j)ešoviti brak Komšinica
2003. Sjaj u očima Vlasnica agencije
2005. Izgubljeno i pronađeno
2006. Od danas do sutra
2007. Agi i Ema Ema
2007. Pozorište u kući Vukosava Petrović
2007–2015. Lud, zbunjen, normalan Spomenka
2008. Bližnji Stanislava
2008. Ljubav i drugi zločini Majka
2009. Sveti Georgije ubiva aždahu Tetka Slavka
2009. Selo gori, a baba se češlja (TV-serija) Direktorka banke
2010-e
2010. Šesto čulo (TV-serija) Načelnica policije
2013. Sreća
2013–2016. Sinđelići Ksenija
2014. Marijina epizoda Lela
2015–2016.
2018.
Komšije Branislava
2019. Crno-bijeli svijet glas s kasete Milene Dravić (posthumna rola)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Преминула Милена Дравић". Radio-televizija Srbije. 14. 10. 2018. Pristupljeno 7. 12. 2019. 
  2. ^ R. D. (30. 11. 2019). "U Mostaru promovisana knjiga o Mileni Dravić, najvećoj jugoslovenskoj glumici". Klix.ba. Pristupljeno 7. 12. 2019.