Miloš Bojanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Miloš Bojanić
Ime po rođenju Miloš Bojanić
Rođenje (1950-10-16) 16. oktobar 1950 (69 god.)
Bijeljina, NR BiH, FNR Jugoslavija
Porijeklo BiH
Žanrovi folk
Zanimanje pjevač
Instrumenti vokal
Karijera 1984–2006
(nominalno: 1976–danas)
Povezani umjetnici Bane Bojanić

Miloš Bojanić (rođen 16. oktobra 1950) je jugoslavenski i srbijanski pjevač folk muzike.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 16. oktobra 1950. u Bijeljini, u srpskoj porodici. Živio je u Ruhotini. Preselio se u Srbiju dok je bio mlad. Živi u Novom Sadu.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Prvi album snimio je 1984. za PGP-RTB pod nazivom Hej mladosti, 'ej živote. Godina 1986. i 1988. snimio je po dva albuma. Starije pjesme su mu sporije i laganije, a novije prati brža, novokomponovana folk muzika. Od 2000. je pri izdavačkoj kući Grand Production iz Beograda. Njegove najpoznatije pjesme su "Tako, tako", "Ludilo", "'Ajmo na noge", "31 dan", "Zbog tebe jedina moja", "Oči zelene" i druge. Poznate su na prostorima bivše Jugoslavije, a naročito u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Njegovi sinovi, Bane i Mikica, također su pjevači.

Pobjednik je druge sezone rijaliti-šoua Farma (2010), kada je osvojio i novčanu nagradu od 100.000 eura. Bio je učesnik rijaliti-šoua Dvor (2011), kao i rijalitija Zadruga 3.

Postao je član Srpske napredne stranke u septembru 2011. godine. Prilikom učlanjenja u prostorijama SNS-a primio ga je predsjednik i bivši premijer Srbije Aleksandar Vučić.[2][3][4][5]

Festivali[uredi | uredi izvor]

  • 1985. Hit parada – "Tako, tako, samo tako"
  • 1986. Hit parada – "Oba srca kucaju k'o jedno"
  • 1986. MESAM – "Jovanović Rada"
  • 1987. Ilidža – "Bosno moja, jabuko u cvetu"
  • 1988. MESAM – "Na ivici plača"
  • 1989. Šumadijski sabor – "Šumadijo, pozdravlja te Bosna"
  • 1989. Hit parada – "Otiš'o sam mlad, a vraćam se sed"
  • 1991. Šumadijski sabor – "Niko nema oči kao ja"
  • 2006. Grand festival – "Boginja"
  • 2008. Grand festival – "Hej, nek' se pije"

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi
  • Hej mladosti, 'ej živote (1984)
  • Tako, tako, samo tako (1985)
  • Oba srca kucaju k'o jedno (1986)
  • Zato što sam dobar bio (1986)
  • Bosno moja, jabuko u cvetu (1987)
  • Otišo sam mlad a vraćam se sed (1988)
  • Stara sreća na ljubav me seća (1988)
  • Imala si sreće (1989)
  • Volim te (1990)
  • Preboleću (1992)
  • Izdala si ljubav (1993)
  • Dogodi se il' ne dogodi (1994)
  • Zmija u njedrima (1995)
  • Digi digi daj (1996)
  • Pade sneg na Đurđevdan (1997)
  • Sanjam te (1998)
  • Prijatelj samoće (2000)
  • Gledam oči tvoje (2001)
  • Još su žive one godine (2002)
  • 20 godina sa vama (2004)
  • Hajmo na noge (2006)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kurir
  2. ^ "Архивирана копија". Arhivirano s originala, 4. 9. 2014. Pristupljeno 3. 9. 2014.
  3. ^ Miloš Bojanić se učlanio u SNS!
  4. ^ Miloš Bojanić član SNS-a? – Nadlanu.com
  5. ^ Rođen za politiku: Miloš Bojanić se učlanio u SNS!

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]