Milorad Lečić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Milorad Lečić (Capine, kod Trebinja, 1899 - Zemun, 1923) bio je pjesnik i pripovjedač.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu i trgovačku školu završio u Trebinju (1913). Zbog povezanosti sa nekim članovima Mlade Bosne i nakon atentata Gavrila Principa u Sarajevu, bio je zatvoren i prebačen u Đer (Győr) sjeverozapadna Mađarska, gdje se razbolio od tuberkuloze. Poslije sloma Austrougarske vratio se u Trebinje. Aprila 1919. bio je izabran za prvog sekretara tek osnovane partijske organizacije u Trebinju. Godine 1920. mobilisan je u jednu vojnu jedinicu na Cetinju, odakle je dezertirao. Zatim je došao u Beograd i tu se krio od policije. Jedno vrijeme radio je kao knjigovođa u Brodarskom sindikatu, ali je ubrzo ponovo obolio i poslije liječenja u Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Herceg Novom, umro u Beogradu, u 24. godini života.

Književni rad[uredi | uredi izvor]

Pored pjesama i pripovijedaka, pisao i svoj Dnevnik. U rukopisu je ostavio autobiografski roman Staniša Rodić, koji je i do danas ostao neobjavljen. Pripovijetke su mu uglavnom na temu o događajima iz Prvog svjetskog rata. U njima iznosi svoja lična ratna iskustva, stradanje svojih poznanika, pripadnika Mlade Bosne, s jako naglašenim antiratnim i antiaustrijskim pogledima. U njegovoj poeziji koja je uglavnom socijalnog karaktera, izražavao je revolucionarne ideje i raspoloženja (ciklus "Crveni bleskovi"), te pisao intimističku i ljubavnu poeziju. Napisao je oko stotinjak pjesama, nekoliko poema, desetak manjih lirskih proza. Bio je sarađnik u časopisima Borba, Radnik, Mladi radnik, SKG, Raskrsnica, Buktinja i drugim.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Pustite vojnike kućama, izabrana djela, priredio i predgovor napisao R. Ramić, Sarajevo, 1959.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Anonim: M. L., nekrolog, Raskrsnica, 1/1923, 6, 61; Z. Tomić: Beleške o L., Nedjelja, 1/1924, 1, 13-14; E.: M. L - zaboravljeni proleterski pisac i borac, Politika, 20. I 1956; R Ramić: M. L. - pjesnik revolucionar, Oslobođenje, 22. do 24. V 1959, S. Popović: M. L.: Pustite vojnike kućama, Borba, 8. XI 1959; D. Sikimić: Životni put M. L., Glas Trebinja, 1. I 1960; R. Ramić: M. L., preteča naprednih književnika u BiH, Budna Bosna, Sar. 1966, 7-20.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pustite vojnike kućama, Milorad Lečić". Pristupljeno 15. 5. 2019.