Mimar Hajrudin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mimar Hajrudin Mlađi je bio jedan od najtalentiranijih osmanskih arhitekata u Osmanskom carstvu. Ne smije ga se mijenjati sa legendarnim Hajrudinom Starijim iz vremena Bajazida II, učiteljom Mimara Sinana. Poznat je po tome što je izgradio čuveni Stari most u Mostaru. Hajrudin je bio učenik čuvenog Mimara Sinana, koji je izgradio mnoge velike džamije u Istanbulu. Hajrudin je izgradio stari most za devet godina i od 456 blokova kamenja, počevši od 1566. godine. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele od straha Sulejmana Veličanstevnog, koji je po nekim predanjima prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao.