Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva po kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kantoni Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva čini jedno od ministarstava kantonalnih vlada u Federaciji Bosne i Hercegovine, nadležno za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Historija[uredi | uredi izvor]

Godine 1992, nakon sticanja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ), osnovani su Ministarstvo za šumarstvo i drvnu industriju te Ministarstvo za poljoprivredu i prehrambenu industriju, a za ministre su tada imenovani Hasan Muratović i Radovan Mirković.[1]

Nakon rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, a s obzirom na ustavne nadležnosti, nadležnost nad poljoprivredom, vodoprivredom i šumarstvom dodijeljena je entitetima u Bosni i Hercegovini – Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj – nakon čega su formirana entitetska ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Međutim, u Federaciji BiH su te nadležnosti i dodatno podijeljene na kantone, pa su i u njima formirana ministarstva koje se bavim spomenutim oblastima.

Nadležnosti[uredi | uredi izvor]

Glavna osoba u ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jednog kantona je ministar, koji ima pravo na jednog sekretara, dok je broj pomoćnika nejednako raspoređen po kantonima.

Djelokrug[uredi | uredi izvor]

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavlja poslove koje se odnsoe na nadležnosti kantona u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prema tome, ministarstvo je nadležno za unaprjeđenje poljoprivrede i stočarstva, zaštitu poljoprivrednog zemljišta i zaštitu poljoprivrednih bilja i proizvoda od mogućih bolesti, te regulisanje proizvodnje i prometa sjemena i sadnog materijala.

Osim navedenog, ministarstvo je također nadležno za prehrambenu industriju, industriju stočne hrane i pića, te industriju duhana, ali i za ribarstvo na području kantona.

Iz nadležnosti u šumarstvu proilazi njegovo unaprjeđenje, zaštita, uzgoj i eksploatacija šuma, te pošumljavanje degradiranih i izdanačkih šuma, goleti i krša.

U vodoprivredi je ministarstvo odgovorno za izradu odgovarajućih planova, zaštitu voda i vodotoka od zagađenja, regulisanje upotrebe i korištenje voda, te da obezbijedi zadovoljavajuću kvalitetu vode i snabdijevanje istom na području kantona.

Osim toga, u nadležnosti ministarstva spada i lovstvo, ali i drugi poslovi koji se odnose na ostvarivanje nadležnosti kantona u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kantonalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva[uredi | uredi izvor]

Bosansko-podrinjski kanton[uredi | uredi izvor]

U BPK-u je za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nadležno ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (skraćeno MP BPKG). Od 25. aprila 2017. je kantonalni ministar za privredu BPK Anes Salman (Stranka za bolje Goražde), dok se sjedište ministarstva nalazi u ulici Maršala Tita u Goraždu.[2][3][4]

Hercegovačko-neretvanski kanton[uredi | uredi izvor]

Od 9. novembra 2011. je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona (MPSV HNK) Donko Jović (HDZ BiH). Ministarstvo se sastoji od dva organizacionih jedinica: Sektora za poljoprivredu i Sektora za veterinarstvo, dok se njegovo sjedište nalazi u ulici Hrvatske mladeži u Mostaru.[5][6]

U sastavu ministarstva se također nalaze kantonalna uprava za šumarstvo, kantonalna uprava za vode, kantonalni zavod za zemljište i Zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja HNK.

Kanton 10[uredi | uredi izvor]

Na čelu ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Kantona 10 (MPVS K10) se od 5. maja 2015. nalazi Ivica Brešić (HDZ BiH). Ministarstvo se sastoji od tri sektora: Sektor za poljoprivredu, Sektor za veterinarstvo i Sektor za vodoprivredu i šumarstvo, dok se sjedište ministarstva nalazi u ulici Stjepana II Kotromanića u Livnu.[7][8]

Posavski kanton[uredi | uredi izvor]

Sjedište ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona se nalazi u ulici Jug I u Orašju, dok se na njegovom čelu trenutno nalazi Mato Brkić (HDZ BiH). Ministarstvo se sastoji od dva sektora (Sektor za poljoprivrede i šumarstva i Sektor vodoprivrede), te se u njegovom sastavu nalazi uprava za šumarstvo kantona.[9][10]

Kanton Sarajevo[uredi | uredi izvor]

U Kantonu Sarajevo je za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nadležno Ministarstvo privrede (MP KS). Njegovo sjedište se nalazi u ulici Reisa Džemaludina Čauševića 1 u Sarajevu, dok je od 4. aprila 2018. na poziciji ministra Haris Bašić (NiP). Ministarstvo se sastoji od tri sektora: Sektor za ekonomsko-finansijske poslove i investicija, Sektor za energetiku, vodoprivredu, poduzetništvo i ugostiteljstvo i Sektor za poljoprivredu, veterinarstvo i šumarstvo. Osim toga, u resornoj nadležnosti ministarstva se nalaze kantonalna uprava za šumarstvo te kantonalna direkcija za turizam.[11][12]

Srednjobosanski kanton[uredi | uredi izvor]

Na čelu ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona (MPVS SBK) se od 9. juna 2015. nalazi Salkan Merdžanić (SDA). Ministarstvo se sastoji od tri sektora: Sektor za poljoprivredu, Sektor za vodoprivredu i Sektor za šumarstvo te kantonalne uprave za šumarstvo, dok se sjedište ministarstva nalazi u Prnjavorskoj ulici 16a u Travniku.[13][14]

Tuzlanski kanton[uredi | uredi izvor]

Na čelu ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona (MIN PVS TK) se od 17. februara 2018. nalazi Mufid Klinčević. Ministarstvo se sastoji od jednog sektora (Sektor vodoprivrede, šumarstva i vodoprivrede) i kantonalne uprave za šumarstvo, dok se njegovo sjedište nalazi u Rudarskoj ulici 57 u Tuzli.[15][16][17]

Unsko-sanski kanton[uredi | uredi izvor]

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona je od 17. oktobra 2018. Almir Mašinović (SDP). Sjedište ministarstva se nalazi u u Bosanskoj ulici 6 u Bihaću.[18][19]

Zapadnohercegovački kanton[uredi | uredi izvor]

U Zapadnohercegovačkom kantonu je za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nadležno Ministarstvo privrede (hrvatski: Ministarsto gospodarstva; skraćeno: MG ZZH) Zapadnohercegovačkog kantona. Od 4. februara se na poziciji ministra nalazi Dario Sesar (HDZ BiH), dok se sjedište ministarstva nalazi u ulici fra Grge Martića 3 u Posušju.

Ministarstvo se sastoji od šest sektora (Sektor za energetiku, industriju i rudarstvo, Sektor za promet i veze, Sektor za trgovinu, turizam i poduzetništvo, Sektor za koncesije, Sektor za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo te Sektor za razvoj, pravne i opće poslove), a pored toga se u sastavu ministarstva nalaze kantonalna uprava za šume, kantonalna uprava za ceste, Šumsko gospodarstvo društvo kantona, razvojna agencija, zavod za poljoprivredu te turistička zajednica Zapadnohercegovačkog kantona.[20][21][22][23]

Zeničko-dobojski kanton[uredi | uredi izvor]

Na čelu ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona se od 11. marta 2015. nalazi Himzo Smajić (SDA). Ministarstvo se sastoji od dva sektora (Sektor za vodoprivredu i Sektor za poljoprivredu i veterinarstvo), te se u resornoj nadležnosti ministarstva također nalazi i kantonalna uprava za šumarstvo. Sjedište ministarstva se nalazi u Kučukovićkoj ulici 2 u Zenici.[24][25][26]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šarenkapa (22. 5. 2017). "Institucije BiH u periodu 1992-1996: Ko su bili članovi Predsjedništva, premijeri i ministri RBiH". faktor.ba. Simurg Media. Pristupljeno 29. 4. 2018.
  2. ^ "Organizacija". mp.bpkg.gov.ba. Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Pristupljeno 1. 6. 2018.
  3. ^ "Ministar". mp.bpkg.gov.ba. Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Pristupljeno 1. 6. 2018.
  4. ^ "Kompletirana Vlada BPK Goražde: Novi ministri položili zakletvu". novinski portal. klix.ba. 25. 4. 2017. Pristupljeno 19. 7. 2018.
  5. ^ "Ministarstvo | Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-K". mpsv-hnz-k.ba. Ministrstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona. Arhivirano s originala, 12. 8. 2018. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  6. ^ "Formirana Vlada HNK nakon 400 dana". Klix.ba. 9. 11. 2011. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  7. ^ "Vlada Hercegbosanske županije – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva". www.vladahbz.com (jezik: hrvatski). Vlada Kantona 10. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  8. ^ Šarac, Ivica (5. 5. 2015). "IZABRANA NOVA VLADA HBŽ: Stipan Šarac ministar financija HBŽ – Mandino Selo". mandino-selo.com (jezik: hrvatski). Pristupljeno 23. 7. 2018.
  9. ^ "Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva". Vlada Županije Posavske (jezik: hrvatski). 17. 2. 2016. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  10. ^ "Kontakt". Vlada Županije Posavske (jezik: hrvatski). 9. 9. 2015. Pristupljeno 23. 7. 2018.
  11. ^ Konaković, Elmedin (26. 12. 2018). "Prijedlog Odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo" (PDF). skupstina.ks.gov.ba. Skupština Kantona Sarajevo. Pristupljeno 18. 1. 2019.
  12. ^ "Kontakti | Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo". mp.ks.gov.ba. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  13. ^ "Imenovana nova Vlada SBK-a". Klix.ba. 9. 6. 2015. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  14. ^ "Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva - Vlada SBK - KSB". www.sbk-ksb.gov.ba (jezik: hrvatski). Vlada Srednjobosanskog kantona. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  15. ^ Sejdinović, Nedim. "Web stranica Vlade TK - O ministarstvu". www.vladatk.kim.ba. Vlada Tuzlanskog kantona. Arhivirano s originala, 9. 9. 2018. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  16. ^ Sejdinović, Nedim. "Web stranica Vlade TK - Organizaciona struktura". www.vladatk.kim.ba. Vlada Tuzlanskog kantona. Arhivirano s originala, 15. 12. 2018. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  17. ^ "Jakub Suljkanović novi premijer Tuzlanskog kantona (FOTO)". Klix.ba. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  18. ^ "VLADA USK". vladausk.ba. Vlada Unsko-sanskog kantona. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  19. ^ Salčinović, Edin (19. 10. 2018). "Zna li Rifet brojati?". Oslobođenje. Pristupljeno 20. 10. 2018.
  20. ^ "Naslovna". www.mg-zzh.com (jezik: hrvatski). Ministarstvo privrede Zapadnohercegovačkog kantona. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  21. ^ ŽZH, Vlada. "Ministarstvo gospodarstva". www.vladazzh.com (jezik: hrvatski). Vlada Zapadnohercegovačkog kantona. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  22. ^ "Imenovana nova Vlada Županije Zapadnohercegovačke | Jabuka.tv". www.jabuka.tv (jezik: hrvatski). Pristupljeno 24. 7. 2018.
  23. ^ "Priopćenje s 2. sjednice Skupštine ŽZH". skupstina-zzh.ba. Stručna služba Skupštine Zapadnohercecgovačkog kantona. Pristupljeno 20. 12. 2018.
  24. ^ Slipic, Ibrahim. "Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu". Arhivirano s originala, 15. 7. 2018. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  25. ^ "Organizaciona struktura". www.zdk.ba. Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Arhivirano s originala, 8. 7. 2018. Pristupljeno 24. 7. 2018.
  26. ^ "Skupština ZDK svečano imenovala Vladu Kantona (FOTO)". Klix.ba. Pristupljeno 24. 7. 2018.