Miriam Leone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Miriam Leone
Miriam Leone
Rođenje 14. april 1985.
Catania, Italija
Godine rada 2008-
Važnije uloge Dama pod velom (2015)

Miriam Leone je italijanska televizijska voditeljica, glumica i pobjednica 69. izdanja takmičenja za "Miss Italije".[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Miriam Leone je rođena 14. aprila 1985. godine u Cataniji, Italija. Odrasla je u Aci Cateni. U Acirealeu je živjela od 1999. godine gdje je završila gimnaziju "Gulli e Pennisi". Nakon završene gimnazije školovanje je nastavila u Cataniji studirajući umjetničku školu.

Miriam Leone je učestvovala na izboru za Miss Italije 2008. godine gdje je osvojila prvo mjesto. Glumom se počela baviti 2010. godine sa nastupom u filmovima "Il ritmo della vita" i "Genitori & figli:) - Agitare bene prima dell'uso". Značajnije uloge je imala u serijama Dama pod velom, 1992 i "Non uccidere".[2][3]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film/serija Uloga Napomena
2010. Genitori & figli - Agitare bene prima dell'uso Novinarka TV film
2010. Il ritmo della vita Lisbeth TV film
2011. I soliti idioti: Il film TV novinarka TV film
2011–2012. Distretto di polizia Mara Fermi TV serija
2012. Un passo dal cielo Astrid TV serija
2014. Il tredicesimo apostolo, La rivelazione Miriam TV serija
2014. Fratelli unici Sofia TV film
2014. La scuola più bella del mondo Margherita Rivolta TV film
2015. Dama pod velom Clara Grandi Fossà TV serija
2015. 1992 Veronica Castello TV serija
2015. Non uccidere Valeria Ferro TV serija
2016. Medici: Masters of Florence Bianca TV serija
2016. In guerra per amore Flora TV film

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Miss Italia è Miriam Leone Siciliana dai capelli rossi". repubblica.it. Pristupljeno 2. 3. 2016. 
  2. ^ "La dama velata, intervista a Miriam Leone". sorrisi.com. Pristupljeno 2. 3. 2016. 
  3. ^ "Rai tre, Non uccidere: tutto il cast della serie tv con Miriam Leone". cinquequotidiano.it. Pristupljeno 2. 3. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]