Mirko Korolija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Mirko Korolija (Kistanje, 9. septembar 1886Šibenik, 10. juli 1934) književnik i političar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mirko Korolija je rođen u Kistanjama u Bukovici gdje je završio osnovnu školu. U Zadru upisuje "Cesarsko Kraljevsku Veliku Gimnaziju" gdje počinje pisati pjesme, a prve stihove objavljuje već 1898. godine u Nevenu Jove Jovanovića Zmaja. Profesor maternjeg jezika mu je Vladimir Nazor. U Pragu Korolija završava pravni fakultet na kojem stiče zvanje doktora pravnih nauka. U to vrijeme objavljuje u svim značajnim srpskim i hrvatskim časopisima. Od 1912. godine obavljao je službu je u Kistanjama, a potom u Zadru do 1919. godine, kada je postavljen za sekretara Ministarstva prosvjete u Beogradu.

Bavljenje politikom je započeo 1921. godine u članstvu Jugoslavenske napredne nacionalne omladine, a od 1922. godine je predsjednik Direktorijuma Organizacije jugoslovenskih nacionalista, Orjune. Od 1925. godine sve je manje politički aktivan ali i dalje piše tekstove u Orjuninom listu Pobjeda. Za upravnika Oblasnog narodnog pozorišta u Sarajevu postavljen je 1928. godine. Od 1930. godine u Politici objavljuje seriju putopisno-reportažnih tekstova o krajevima i narodu sjeverne Dalmacije i primorje.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Pesme, 1914.
  • Zidanje Skadra, lirska drama, premjerno prikazana u HNK u Zagrebu, 1920.
  • Nove pesme, 1930.
  • Pesme, Srpska književna zadruga, Beograd 1933.
  • Izabrana dela, priredio Jovan Radulović, Srpska književna zadruga i BIGZ, Beograd 1996.