Mirko Pejanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mirko Pejanović
Rođenje 1946.
Kladanj, FNRJ

Mirko Pejanović je bosanskohercegovački političar i profesor, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu je obavljao funkciju člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Penzionisani je redovni profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka. Obavljao je funkciju predsjednika Srpskog građanskog vijeća. Objavio je niz knjiga iz oblasti političkog razvoja Bosne i Hercegovine, koje su prevođene na slovenski i engleski jezik. Nedavno je objavio knjigu "Politički razvitak BiH u postdejtonskom periodu". U jednom mandatnom periodu je obavljao i funkciju dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Izuzetan je poznavalac razvitka političkog pluralizma u BiH u periodu prije rata i nakon rata. Saradnik je instituta IFIMES iz Ljubljane i dao je ogroman doprinos razvoju i afirmaciji te naučne ustanove u Republici Sloveniji.