Mirko Pejanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mirko Pejanović
Rođenje 1946
Kladanj, Bosna i Hercegovina

Mirko Pejanović je bosanskohercegovački političar i profesor, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu je obavljao funkciju člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Penzionisani je redovni profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka. Obavljao je funkciju predsjednika Srpskog građanskog vijeća. Objavio je niz knjiga iz oblasti političkog razvoja Bosne i Hercegovine, koje su prevođene na slovenski i engleski jezik. Nedavno je objavio knjigu "Politički razvitak BiH u postdejtonskom periodu". U jednom mandatnom periodu je obavljao i funkciju dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Izuzetan je poznavalac razvitka političkog pluralizma u BiH u periodu prije rata i nakon rata. Saradnik je instituta IFIMES iz Ljubljane i dao je ogroman doprinos razvoju i afirmaciji te naučne ustanove u Republici Sloveniji.