Miroslav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Miroslavovo jevanđelje

Miroslav Zavidović (oko 1130 – oko 1198) bio je oblasni vladar Zahumlja (Hercegovine) u drugoj polovini 12. vijeka.

Bio je jedan od sinova raškog župana Zavide. Njegova braća su Tihomir, Stracimir i Stefan Nemanja, po kojem je vladarska dinastija dobila ime Nemanjići.

Knez Miroslav dobio je Hum na upravu od svoga brata, velikog župana Tihomira, i njime je vladao kao udeoni knez koji je na svojoj teritoriji ubirao prihode, imao svoju vlastelu i vojsku. Kada je Miroslavljev najmlađi brat Nemanja, oko 1168. godino zbacio s vlasti bratkoma Tihomira, nakon nekog vrijemena izmirio se sa ostalom braćom, i Hum je ostao i dalje u vlasti kneza Miroslava. Miroslav je preko svoje žene, rodbinski bio povezan i sa vladarom tadašnje banovine Bosne, banom Kulinom čiju je sestru oženio. Upravljao je i područjem Polimlja. Učestvovao je u Nemanjinim pohodima protiv Bizantije i širenju teritorija na njen račun u Pomoravlju i Ponišljavu između 1183. i 1190. godine. Sa Nemanjom je dva puta bezuspješno opsedao Dubrovnik 1184/85. Miroslav i Nemanja su 27. septembra 1186. godine sa Dubrovčanima sklopili mir. Malo docnije, ban Kulin izdao je povlasticu Dubrovčanima. Sklopljen mir bazirao je dalje odnose Srbije i Bosne sa Dubrovnikom kroz cijeli Srednji vijek

Potpisi velikog župana Nemanje i kneza Miroslava na ugovoru o miru sa Dubrovnikom (Državni arhiv u Dubrovniku)

Miroslav je prisustvovao sastanku njemačkog cara i predvodnika velike krstaške vojske Fridriha I Barbarose sa velikim županom Stefanom Nemanjom u Nišu 1189. godine.[1] Poslije sukoba sa Nemanjom 1190. godine napustio je Zahumlje koje je predato na upravu Rastku Nemanjiću, Nemanjinom najmlađem sinu. Knez Miroslav umro je 1198. ili 1199. godine. Miroslav je imao tri sina, Toljena, Andriju i Petra, koji su u 13. vijeku vladali Zahumljem sa titulom velikih kneževa. Toljenovi potomci u 14. i 15 vijeku su vladali Popovim Poljem u dubrovačkom zaleđu, sa titulama župana i kneževa. Oni su poznatiji pod imenom Nikolići po Toljenovom unuku županu Nikoli. Bili su pod vrhovnom vlašću bosanskih kraljeva i hercegovačkih gospodara Kosača. Historiju Nikolića može se pratiti sve do Pada Carigrada 1453. godine.

Iza kneza Miroslava ostali su brojni spomenici pismenosti među kojima se svakako ističu ktitorski natpisi na crkvi Sv. Petra na rijeci Lim i na crkvi Sv. Kozme i Damjana na rijeci Buni.

Naručilac je Miroslavljevog evanđelja, koje važi za najljepšu južnoslavensku rukopisnu knjigu Srednjeg vijeka.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]