Miroslav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Miroslavovo jevanđelje

Miroslav je jedan od sinova raškog kneza Zavide, slabije poznatog člana buduće dinastije. Njegova braća su Tihomir, Stracimir i čuveni veliki župan Stefan Nemanja, po kojem je vladarska dinastija u Srbiji dobila ime Nemanjići.

Bizantski car Manuel I Komnen zbacio je raškog velikog župana Desu (oko 1168) i podijelio Rašku četvorici Zavidinih sinova. Miroslav je na upravu dobio područje Zahumlja i bio je humski knez. Upravljao je i područjem Polimlja. Zajedno sa braćom Stracimirom i Nemanjom Miroslav je ratovao protiv Dubrovnika. Rat se završio izdavanjem povelje 1186.

Miroslav je bio oženjen sestrom bosanskog bana Kulina. Po tvrđenju njegovog sinovca Vukana, sina Stefana Nemanje, ona je bila patarenka. Miroslav je podigao manastir posvećen apostolima svetom Petru i Pavlu u blizini Bijelog Polja. Manastir je obdarivao posjedima. Po nalogu kneza Miroslava dijak Grigorije je prepisao evanđelje koje je poznato kao Miroslavljevo jevanđelje. Njegov sin Toljen bio je humski knez.