Mirsad Džombić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mirsad Džambić
Rođenje (1960-04-17) 17. april 1960 (64 godine)
Zanimanjeakademski slikar, fotograf, filmski umjetnik

Mirsad Džombic (17. april 1960. godine, Lukavac) jeste bosanskohercegovački i njemački akademski slikar. Izlagao je na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad u oblasti primijenjene umjetnosti.

Biografija i umjetničko stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

Mirsad Džombić je rođen 17. aprila 1960. godine u Lukavcu, a već u osnovnoj školi radio je u likovnoj grupi nastavnika likovne kulture Šefika Krkalića. U srednjoj školi bio je pomoćnik urednika i odgovoran za pripremu tehničkog i umjetničkog oblikovanja omladinskog lista "Omladinske novine". U tom periodu Džombić je radio u ateljeu u Tuzli zajedno sa umjetnicima Memijom Derviševićem i Ismetom Mujezinovićem. Učestvovao je i na izložbi crteža olovkom i njegov rad je nagrađen 2. nagradom. Studirao je dizajn u Kanadi, a matematiku i fiziku u Sarajevu, također je diplomirao je za nastavnika. Džombić je u Sarajevu radio u ateljeu Vlade Vojnovića, gdje je produbio svoje umjetničke vještine i znanja.

U periodu od 1984. do 1988. godine Mirsad Džombić je imao 18 vlastitih izložbi, a u isto vrijeme predavao je fiziku i matematiku od 1986. do 1988. godine u srednjoj i osnovnoj školi u Sarajevu. Od 1986. priznat mu je status slobodnog umjetnika. Od 1988. do 1991. studirao je različite tehnike restauracije u Italiji, Crnoj Gori i Bosni. Godine 1989. Džombić odlazi u Veneciju da proučava tehniku ​​i proizvodnju muranskog stakla. Iste godine je imao svoju prvu izložbu za "Dizajn na muranskom staklu", a jedan je od 15 majstora muranskog stakla. Godine 1990. godine osnovao je Fondaciju "FISA" (eng. Foundation international selctica art) koja promoviše mlade talente na poljima umjetnosti, muzike, itd. U okviru svog rada za "FISA" do aprila 1992. godine priredio je ukupno 64 izložbe za poznate i nepoznate umjetnike, i to za likovnu koloniju "Netaknuta priroda". Kao predsjednik "FISA-e" organizovao je nekoliko aukcija i koncerata za članove. Iste godine osnovao je novi umjetnički pokret pod nazivom "Iluzionizam", kojem pripadaju i neki umjetnici iz inostranstva. Trenutno radi na knjizi koja će objasniti ovaj umjetnički pokret. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine od 1984 godine preko kojeg je učestvovao na zajedničkim izložbama sa drugim umjetnicima. Kao član Jugoslavenske autorske agencije, prodao je veliki broj slika renomiranim galerijama. Radio je i kao ilustrator knjiga, a ilustrovao je oko 180 knjiga iz različitih oblasti. Uporedo s tim, radio je na Radioteleviziji Sarajevo odjelu za kulturu i umjetnost, gdje je uređivao i vodio emisiju "Kroz sfumato saznanja vječitih Stvaralaca" u kulturno obrazovnom programu. Također, bio je i tehnički urednik mnogih listova kao što su: "Behar, Journalist", "Walter", "Lastavica" i drugi. Od 1995. godine živi i radi u Bremenu, gdje je u jesen iste godine otvorio slikarski studio a u ljeto 1996. jedan u Asendorfu (Niemannsbruch). Izlagao je svoje slike u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Bremenu, Donjoj Saksoniji i Baden-Württembergu. U Hamburgu djelovao je kao slikar, docent, autor i filmski umjetnik. Kao fotograf i filmski umjetnik osvojio dvije promotivne nagrade u Njemačkoj. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mirsad Džombic". dzombic.net. Pristupljeno 7. 11. 2022.