Mirsad Konstantinović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mirsad Konstantinović
Rođenje27. juli 1956
Sarajevo
Smrt25. maj 2008
Sarajevo
ObrazovanjeAkademiji likovnih umjetnosti, Sarajevo
Periodmodernizam
Vrsta umjetnostigrafika
Djela"EX Libris"

Mirsad Konstantinović (rođen 27. jula 1956. godine u Sarajevu, preminuo je 25. maja 2008.) nio je jedan od najprestižnijih bosanskohercegovačkih grafičara mlađe generacije. Diplomirao je 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku, u klasi profesora Dževada Hoze. Postdiplomski studij završio je kod istog profesora 2007. stekavši zvanje magistra grafike.

Mirsad Konstantinović započeo je umjetničko stvaralaštvo od 1982. godine tokom školovanja na akademiji.[1] Jedno od njegovih najznačajnijih djela je čitav niz primijenjenih grafika manjeg formata pod nazivom "Ex Libris".[2] Izlagao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim grupnim izložbama. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bpsne i Hercegovine od 1996. godine. Radio je kao asistent na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Izabran je za stručnog saradnika u nastavi - laborant na Odsjeku za grafiku 1996. Dobitnik je jedanaest nagrada za grafiku i crtež, od toga devet međunarodnih.[1]

Drugi o Mirsadu Konstantinoviću[uredi | uredi izvor]

Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i historičarka umjetnosti Lejla Bušatlić o umjetničkom stvaralaštvu Mirsada Konstantinovića izjavila je:

U slikarskoj poetici Mirsada Konstantinovića prepoznaju se refleksije traganja za čistom likovnosti, koje se baziraju na estetici modernizma i koje su definirane pristupom da je manje uvijek više.

Njegov prepoznatljiv grafički rukopis oslobođen je narativnih komponenti, čija suština postaje čisti likovni jezik. Istražujući linije, forme, boje i oblike, harmonije i kontrast, Konstantinović otvara novu dimenziju izvan područja materijalnog. Povezuje dva svijeta, vidljivi i nevidljivi, oblikujući kompozicije koje se odlikuju slojevitošću i dubokim metafizičkim značenjima i mogu se iščitavati na više načina. Umjetnička djela Mirsada Konstantinovića prevazilaze regionalne okvire.

[1]

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Dva brata rođena (na zidu smrti), 2004.
  • Rousse, kombinovana tehnika, 2008.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Izložba radova Mirsada Konstantinovića: Likovni jezik kao grafički znak". oslobodjenje.ba. Pristupljeno 11. 12. 2022.
  2. ^ ""Encounters": Along with exhibition of artworks of Sarajevo Academy of Fine Arts professors at Gazi Husrev Bey's Library". academia.edu. Arhivirano s originala, 12. 12. 2022. Pristupljeno 11. 12. 2022.