Misija na Mars (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Misija na Mars
Izvorni naslovMission to Mars
RežiserBrian De Palma
ProducentTom Jacobson
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaEnnio Morricone
ŽanrNaučna fantastika
KinematografijaStephen H. Burum Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Paul Hirsch Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
DistributerBuena Vista Pictures
Premijera
  • 2000
  • 11 maj 2000
  • 10 mart 2000 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje111 min.[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet100 mil. $[2]

Misija na Mars (engleski: Mission to Mars) američki je naučno-fantastični film iz 2000. u režiji Briana De Palme prema originalnom scenariju koji su napisali Jim Thomas, John Thomas i Graham Yost. Godine 2020, istraživačka misija na Marsu krene po zlu. Američki astronaut, Jim McConnell, koordinira spasilačku misiju kolege. U filmu glume Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle, Connie Nielsen, Jerry O'Connell i Kim Delaney.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Godine 2020, svemirska letjelica Mars I kojom komanduje Luka Graham (Don Cheadle), na planeti Mars otkriva kristalnu formaciju, za koju sumnja da je ekstruzija iz podzemnog geotermalnog ležišta vode, korisna za buduću ljudsku kolonizaciju. Nakon što su ovo prijavili Svjetskoj svemirskoj stanici, istražuju formaciju i čuju neobičan zvuk na svom komunikacijskom sistemu, za koji pretpostavljaju da su smetnje iz njihovog planetarnog rovera. Kad skeniraju formaciju s radarom, veliki vrtlog ubija sve osim Luka. Nakon što se vrtlog smiri, formacija se otkriva kao dio velikog humanoidnog lica.

Svjetska svemirska stanica je primila Lukeovu poruku, drugi je brod pripremljen za spasilačku misiju – Mars II, kojim zapovijedaju Woody Blake (Tim Robbins) i Jim McConnell (Gary Sinise), posadu još čine Terri Fisher (Connie Nielsen) i Phil Ohlmyer (Jerry O'Connell). Dok brod ulazi u orbitu Marsa, mikrometeori probijaju trup. Tokom popravke, vanjski spremnici goriva se previde, što uzrokuje curenje i kasnije eksploziju. Posada napusti brod kako bi došla do REMO-a ("Modul za opskrbu") koji kruži oko Marsa. Privezan za ostale, Woody se lansira ka modulu, ali ne može ispravno sletjeti na njega. Terri pokušava spasiti Woodya, koji je njen suprug. Ali, znajući da će ostati bez goriva prije nego što stigne do njega, Woody skida kacigu i ubije se kako bi spasio nju.

Kad preživjeli stignu na površinu Marsa, nađu Luka koji im otkriva kristalnu strukturu lica, a zvuk na komunikacijskom sistemu dolazi iz strukture i predstavlja kartu DNK-a sličnu ljudskoj u XYZ koordinatama, ali nedostaje par hromosoma. Jim utvrdi da moraju dovršiti niz kako bi prošli test, a posada pošalje robotski rover kako bi reprodukovali dovršeni signal. Nakon prijenosa pojavljuje se otvor na strani strukture, u koji Jim, Terri i Luke ulaze, dok Phil ostaje s naredbom da ode, sa ili bez njih, u dogovoreno vrijeme.

Otvor se zatvori iza njih, ometajući radio komunikaciju s Philom, a trodimenzionalna projekcija Sunčevog sistema prikazuje planetu Mars, prekrivenu vodom, koju je pogodio veliki asteroid i učinio nenastanjivom. Prikaz Marsovca tada otkriva da su stanovnici Marsa evakuirali svoj svijet u svemirskim letjelicama, od kojih je jedna sletjela na Zemlju kako bi stvorili život i ljudska bića koji bi jednog dana mogli sletjeti na Mars i biti prepoznati kao potomci. Pozivnica je ponuđena jednom astronautu da slijedi Marsovce u njihov novi dom. Jim prihvata poziv. Dok se Terri and Luke vraćaju Philu i kasnije na Zemlju, Jim je u malom brodu letio prema novom domu Marsovaca.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Film je sniman na lokacijama u Vancouveru, Jordanu i Santa Clariti.[3] Specijalne efekte radile su brojne kompanije, uključujući ILM, Dream Quest Images, Tippett Studio, CIS Hollywood i Trans FX. Preko 400 tehničara je bilo uključeno u ovaj posao.[4]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film je uglavnom dobio negativne kritike. Na sajtu Rotten Tomatoes ima rejting od 25%, zasnovan na 110 kritika, s prosječnom ocjenom 4,1 od 10.[5] Na sajtu Metacritic film ima rezultat 34 od 100, zasnovan na 36 kritika.[6]

Film je bio nominiran za nagradu Golden Raspberry (Zlatna malina) za Briana De Palmu u kategoriji najgori režiser, ali je izgubio od Rogera Christiana za film Bojno polje Zemlja.[7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "MISSION TO MARS | British Board of Film Classification". www.bbfc.co.uk. Pristupljeno 25. 8. 2017.[mrtav link]
  2. ^ "Mission to Mars (2000) - Box Office Mojo". www.boxofficemojo.com (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 8. 2017.
  3. ^ "Mission to Mars (2000)". Pristupljeno 25. 8. 2017.
  4. ^ "Space Disaster Movies". Pristupljeno 25. 8. 2017.
  5. ^ "Mission to Mars" (jezik: engleski). Rotten Tomatoes. Pristupljeno 25. 8. 2017.
  6. ^ "Mission to Mars" (jezik: engleski). Metacritic. Pristupljeno 25. 8. 2017.
  7. ^ "Brian De Palma". IMDb. Pristupljeno 25. 8. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]