Idi na sadržaj

Mislilac (kip)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mislilac
AutorAuguste Rodin
Godina1902
Tipbronza, mramor
LokacijaMusée Rodin, Pariz

Mislilac je skulptura od bronze i mramora, djelo jednog od najznačajnijih francuskih skulptora Auguste Rodin. Skulptura je prvi put izlivena 1902. godine i danas se nalazi u Musée Rodin u Parizu, postoji još dvadesetak originalih odljevaka.

Rodin je dobio narudžbu od Muzeja dekorativnih umjetnosti u Parizu da izradi monumentalni ulaz u muzej. Poznata pod nazivom Vrata pakla predstavljaju jedno od najpoznatijih Rodinovih djela. Vrata pakla nadahnuta su Danteovim Paklom. Rodin nikada nije završio Vrata pakla ali su mu ona poslužila kao ishodište za veliki broj manjih komada od kojih je napravio samostalna djela, među najpoznatijim su Mislilac i Poljubac.

Mislilac je prvobitno zamišljen kao poet koji gleda na Vrata pakla. U međuvremenu umjetnik je izveo skulpturu samostalno za Pariski salon 1904. godine i u kratkom vremenu skulptura je počela da dobija kultni status koji uživa danas.[1] Skulptura predstavlja nagog muškarca koji zamišljen sjedi s rukom na bradi i često se koristi za predstavljanje filozofije.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]