Mitridat IV od Partije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Mitridat IV od Partije (? - 140) bio je partski vladar iz dinastije Arsakida, koji je od 129. do 140. vladao zapadnim dijelom Partskog Carstva. Bio je najmlađi sin kralja Vonona II, kao i brat (a neko vrijeme i suparnik) kralja Hosroja I. Kada su godine 116. u Mezopotamiju zauzeli i okupirali Rimljani pod carem Trajanom, svrgnuvši pri tome Hosroja, Mitridat je zajedno sa bratom Sanatrukom sebe proglasio novim kraljem nastojeći organizirati otpor zavojevačima i njihovom marionetskom vladaru Partamaspatu. U tome nije imao uspjeha, a kada je godine 118. novi rimski car Hadrijan odlučio napustiti Mezopotamiju, umjesto sa Mitridatom je sklopio sporazum sa Hosrojem koji je vraćen na vlast. Mitridat je svog brata naslijedio tek nakon njegove smrti 129. Njegova vlast je bila ograničena na zapadni dio Carstva, s obzirom da je na istoku vladao uzurpator Vologas III. Godine 140. je pokušao zauzeti rimsku Komagenu, ali je pri tome poginuo, isto kao i njegov sin Sanatruk. Uslijdile su godine anarhije, okončane tek kada je 147. njegov drugi sin - Vologas IV - konačno uspio ujediniti partsku državu.

Reference[uredi | uredi izvor]