Mitril

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mitril je imaginarni metal iz Gospodara prstenova. Mitril je bio dragocjeni metal, nalik na srebro, ali nikad nije propadao i crnio od vremena. Mitril je bio čudesan, i Vilenjaci su od njega pravili mnoge divne stvari. Mithril u stvari znači istinsko srebro. Mitril se mogao naći samo na jednom mjestu, u kraljevstvu Patuljaka Moriji. Patuljci su prodajom mitrila stekli velika bogatstva, jer je vrijednost mitrila bila desetostruka vrijednost zlata. Ali, iako je mitril bio izvor bogatstva Patuljaka, bio je i izvor njihove propasti. Patuljci su, kopajući preduboko za žilama mitrila, probudili drevnog demona, Balroga. Balrog je otjerao Patuljke zauvjek iz Morije i niko više nije kopao mitril.