Mjere za rudu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ruda se u srednjovjekovnoj Bosni mjerila litrama, kablovima, tovarima, hicima i drugim težinskim mjerama. Ove mjere nisu bile standardizovane i ujednačene, već su se na različitim mjestima pojavljivale sa različitim iznosima. Dodatno su se prepoznavale prema sredini u kojoj su imale različit iznos (Pondus de Olovo, Mensura de Narenta, Mensura de Ragusa).

Litra predstavlja najmanji iznos i on se odnosio uglavnom za plemenite metale. Iznosila je oko 364 grama. Veće mjere upotrebljavale su se za druge rude i metale (bakar, željezo, olovo).

Kabao (kablić) je mjera koja se koristi u srednjem vijeku za rudu. Ruda se mjerila litrama, a veća mjera bila je kabao. Sirova ruda mjerila se kablovima (tako je pomenuto jedne prilike u Olovu). Ipak, nisu očuvani iznosi težine jednog kabla za srednji vijek. Kabao je u osmansko doba iznosio 19 oka i 135 dirhema, odnosno 24,806 kilograma.

Jedan opis kaže da je kabao tovar rude koja nose dva konja. Drugi opis, vjerovatniji po iznosu, kaže da je tovar predstavljao četiri kabla. Hica predstavlja iznos od tri tovara, odnosno 12 kablova.

Pored nabrojanih upotrebljavane su i druge težinske mjere: Milijar, kapa, oka, polovac, šihta, verkče, korpa.

Od mjera za dužinu u rudarstvu se upotrebljavaju sljedeće mjere: sežanj, lakat, komol, ped i prst.