Mladen Vojičić Tifa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mladen Vojičić)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mladen Vojičić Tifa
Tifa.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi rock
Karijera 1980 -

Mladen Vojičić (Sarajevo, 17. oktobar 1960), poznat po nadimku Tifa, jest bosanskohercegovački rock-pjevač i bivši član nekoliko muzičkih grupa. Najpoznatiji je po kratkotrajnom angažmanu u nekadašnjoj, vrlo popularnoj grupi Bijelo dugme.

Osim što je bio član Bijelog dugmeta, pjevao je u brojnim bendovima, sa različitim uspjehom (najpoznatiji su Teška industrija, Vatreni poljubac i Divlje Jagode). Pjevač je sa nespornim vokalnim sposobnostima, impulsivna ličnost iracionalnog karaktera koja plijeni pažnjom i kontroverzama u cijeloj regiji.

Trenuto Tifa održava relativno uspješnu solo karijeru.

Rani period[uredi | uredi izvor]

Mladen Vojičić je rođen 17. oktobra 1960. godine u Sarajevu, u tadašnjoj Jugoslaviji. Nadimak "Tifa" je dobio u periodu prije nego je napunio 4 godine jer je imao problema sa izgovorom glasa V pa je riječ lokomotiva izgovarao kao lokomotifa.

Vrlo rano je pokazao sklonost za pjevanje. U dobi od 5. godine života, znao je čitav repertoar Indexa. U osnovnoj školi je bio odličan učenik. U to vrijeme je bio ljubitelj britanske grupe Sweet. Završio je gimnaziju, ali nije briljirao na fakultetu. U namjeri da ispuni želju svog oca i da se bavi "pravim poslom", pohađao je niz studija Univerziteta u Sarajevu (mašinstvo, arhitektura, građevinarstvo, geodezija), ali je na kraju odustao od studija i posvetio se muzici.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Rani period[uredi | uredi izvor]

Svoju muzičku karijeru Tifa je započeo kao bas gitarista. Pjevati je počeo jedva mjesec dana poslije, kao zamjena za pjevača koji se jednog dana nije pojavio na probi. Poslije nekog vremena, grupa se počela razilaziti jer su svi ostali, izuzev Tife, izgubili interes za muziku. Posljednja grupa u kojoj je nastupao, prije nego je u oktobra 1980. otišao na odsluženje vojnog roka, se zvala Paradoks. Za vrijeme odsluženja vojnog roka održavao je vezu sa Zlatanom Čehićem, basistom Paradoksa. Počeli su razmjenjivati pakete s audio kasetama, pri čemu je Zlatan komponirao a Tifa pisao tekstove. Po povratku iz vojske saznaje da se Paradoks raspao a da se Zlatan pridružio grupi Top, usljed čega je vratio svoje tekstove i bio u potrazi za novim angažmanom. Ipak završava u grupi Top koji se raspada u januaru 1983. godine.

U međuvremenu su se Sarajevom pronijele priče o sjajnom Tifinom glasu usljed čega je dobijao ponude da se pridruži drugim grupama. Tifa se u tom periodu priključio nekolicini bendova ali ni jedan od tih bendova nije bio dugog vijeka. Nakratko je bio član ponovo uspostavljene Teške industrije te uz pomoć nekoliko njegovim tekstova grupa objavljuje svoj povratnički album Ponovo sa vama iz 1984. godine.

Bijelo dugme[uredi | uredi izvor]

Tifa i Bregović na koncertu u Nišu, sredinom 80-ih

U momentu dok je pokušavao stupiti u kontakt s Milićem Vukašinovićem i eventualnog pristupanja grupi, Tifa dobiva ponudu iz snova. Goran Bregović ga poziva u Bijelo dugme, najveći bend u tadašnoj SFRJ, kao zamjena za Željka Bebeka koji je malo prije toga napustio grupu. Te godine, 1984. Tifa je imao 24 godine i nije baš najbolje bio pripremljen za trenutnu slavu prema kojoj se kretao. Nakon što su nekako završili album, grupa se upustila u turneju za koju će se kasnije ispostaviti da je bila problematična. Teret zamjene Željka Bebeka, glavnog vokala koji je proveo posljednjih 14 godina u grupi, bio je pretežak za Tifu. Ostali članovi grupe su bili znatno stariji i zreliji od svog novog vokala te su tražili disciplinu i profesionalan pristup od novog člana grupe u čemu se Tifa nije najbolje snašao. Do oktobra 1985. godine, Bregović je konačno imao dovoljno razloga da ga izbaci iz grupe. Posljednji nastup Tifa je sa Bijelim dugmetom imao na koncertu koji je održan 2. augusta 1985. u Moskvi.

Period poslije Dugmeta[uredi | uredi izvor]

Povratak na muzičku scenu ostvario je duetom sa Željkom Bebek, učešćem na Bebekovom novom projektu Armija B. Zajedno su otpjevali pjesmu Široko nam toplo polje Glamočko. Dva bivša frontmena Bijelog dugmeta su čak ostvarila zajedničku turneju, međutim, pokazalo se još jednom da Tifa ne funkcioniše dobro na turneji jer je istu napustio s obrazloženjem da svakako nije bila uspješna. U jesen 1986. godine Tifa se na kraju pridružio Miliću Vukašinoviću u Vatrenom poljupcu i sa istom grupom snima album 100% Rock and Roll.

Nakon što se nije mogao skrasiti ni tu, Tifa je na nagovor Seada Lipovače pristupio grupi Divlje jagode, kao zamjena za Alena Islamovića koji se pridružio Bijelom dugmetu. Učestvovao je u snimanju njihovog albuma Konji, pa čak i doprinijeo istom sa svojom numerom - "Zauvjek tvoj".

Sa Divljim jagodama snimio je još jedan album nakon čega je 1988. napustio grupu te sa klavijaturistom Vladom Podanyjem snima novi materijal pod nazivom Tifa & Vlado. Međutim, od diskografskih kuća nije bilo dovoljni interesa da se album i objavi.

Reference[uredi | uredi izvor]